Archive | Det här gör jag just nu RSS feed for this section

Ett riktigt piratland!

11 jul

Trodde du att radiopiraterna försvann med Radio Syd och Radio Nord. Ånej. Det kryllar av piratsändare på de internationella radiobanden. Skillnaden från förr är att piratstationerna krupit upp på land.

Många av dessa stationer sänder från Nederländerna. Den som kikar noga hittar en sändarantenn i oväntat många av landets villaträdgårdar. I skjul och friggebodar står allt från gamla surplussändare till avancerade hemmabyggen.

Särskilt kul är att de nederländska piraterna är så pass välkomnande mot oss lyssnare. Jag är just hemkommen från mitt i ordningen femte sommarmöte (på hemlig plats) i den nederländska provinsen Drenthe. Det är ett halvdygnslångt kalas med grill, öl och radioprat i regi av Shortwave Combination Holland.

Nyfiken på hur piraterna låter? Håll utkik på kortvågens 48-metersband och i X-bandet (mellan 1600 och 1700 kHz på mellanvåg). Nästan alla pirater drivs på hobbybasis, vilket innebär rätt flexibla sändningstider, alltså när folk är lediga som mest på kvällar och helger.

Publicerat 2022-07-11

Lycka till, det behöver du

2 nov

Hemlöshet, krigsveteraner med posttraumatiskt stressyndrom och sin egen depression. Becky Warren duckar verkligen inte för de svåra, men viktiga, frågorna, i sin musik. Jag har om och om igen lyssnat på hennes tredje och senaste album, The Sick Season, och det växer.

Becky närmar sig sina depressionsår utan självömkan och med ett enormt kurage. Brutalt ärligt och utlämnande. Bästa spåren tycker jag är Tired of Sick, Good Luck (You’re Gonna Need It) och så förstås Me and These Jeans. Faktum är att Beckys depression rockar. För det kan vi inte minst tacka gitarristen Avril Smith som till vardags spelar med Della Mae (se där, ett tips till om du inte hört dem tidigare!)

Publicerat 2020-11-02

Tar promenaden till en ny nivå

16 sep

Ja, jag erkänner. Är nog ingen seriös hundmänniska eftersom jag oftast lyssnar på musik samtidigt som de båda ögonstenarna gör sitt… Ett album som jag ofta återkommer till i spellistan under de promenaderna är Mint Condition som kom för ett drygt år sedan.

Jag är fan till Caroline Spence sedan albumet Spades & Roses med vackra All The Beds I’ve Made och Slow Dancer. Plus rockiga Hotel Amarillo med denna Americanaosande video. Och när Covid19 nångång blåser över… Historiska Gruene i New Braunfels är värt besöket, lovar!

Mint Condition är Carolines tredje fullängdare. Den lever upp, och mer, till mina förväntningar. Hennes röst passar finstämda Sit Here And Love Me och även till ösiga Who’s Gonna Make My Mistakes. Och så bonusmedverkar Becky Warren, Erin Rae med flera.

Om en månad släpper Becky Warren nytt. The Sick Period. Av de smakprov jag hört får hon även sin depression att rocka.

Publicerat 2020-09-16

Glad midsommar!

18 jun

Ja, våren har lindrigt sagt varit annorlunda. För min personliga del har jag sett fler vandringsleder än någonsin tidigare. Och det är ju aldrig fel. En hundvalps ankomst till familjen lyser också upp.

Frilansar av alla de slag har drabbats hårt hårt i spåren av coronan. Enligt Journalistförbundet, där jag är medlem, har sju av tio frilansar förlorat uppdrag. Många av oss har enskild firma och till dem har hittills inga stödpengar nått. Jag lider också med alla aktörer inom rese-, turist- och underhållningssektorerna.

För min och alla andras del hoppas jag på att tingens ordning snart återgår till det gamla vanliga. För några dagar väljer i alla fall jag nu att skjuta på de dystra tankarna och fira midsommar!

Publicerat 2020-06-18

Längtar ju till Köpenhamn

25 maj

Hela våren har jag längtat efter att få korsa Öresund. Fast för det, liksom många andra resplaner, sätter Covid-19 effektivt stopp. Trots att danskar fritt åker till Malmö för shopping och restaurangbesök har Danmarks regering fällt ner brobommen för skånska besökare. Svårt att förstå hur virusspridning bara kan ske åt ett håll, men ja, ja…

Får nöja mig med en smak av Köpenhamn genom Radio208. Stationen kallar sig även för The Rock of Copenhagen och bjuder på en härlig musikmix från 1960/70/80-talen på mellanvåg 1440 kHz.

Radio208:s signal når fint ut i södra Sverige. Om du bor lite längre bort finns numera också en möjlighet att lyssna via kortvåg. Frekvensen är 5805 kHz. Och, såklart, du kan även lyssna via nätet.

Publicerat 2020-05-25

Så ska det låta

2 feb

Jag ber att få presentera mitt sällskap under hundpromenaderna… Samantha Fish från Kansas City (ja precis, storstaden som Donald Trump i en numera raderad tweet lyckades flytta till en annan delstat än Missouri) i hörlurarna är aldrig fel.

Sex album har hon hunnit göra och de är alla lika lyssningsvärda, från de ösiga första skivorna till senare tids mer utmejslade låtar. Gitarrspel, röst, karisma och låtskriveri. Check på samtliga. Miles to go sätter full fart från början. Och här önskar hon er åt skogen. Gitarren? Hennes egendesignade från Delaney.

Stort grattis till alla er som har kommit över en biljett till bandets redan utsålda konsert på Nalen i Stockholm den 21 mars.

Publicerat 2020-02-02

Only bortförklaringar

20 aug

Tillbaka på jobbet efter sommaravbrottet! Med förhoppning om att den långsamma, men samtidigt pålitliga, ADSL-förbindelsen skulle ersättas av fiber. Tredje kvartalet var det senaste i raden av löften.

Men höjd surfhastighet (och lägre pris sedan Telia aviserat en tjugoprocentig höjning av sina priser) ser ut att dröja. Nu är beskedet fiber till nyår. Kanske.

I december är det tre år sedan IP-Only lovade fiber till de byar i Vellinge kommun som det kommunalt ägda fiberbolaget ratat. Vellinge stadsnäts affärsfilosofi är allt annat än logisk och jämlik. De kopplade upp de bostäder som låg närmast till. Och nöjde sig med det.

Resultatet är att vi väntar och väntar. Att döma av ett kraftigt ökande antal anmälningar mot IP-Only befinner sig många med oss i limbo. Förklaringen från bolaget är bland annat att det tagit tid att få grävtillstånd från framför allt Trafikverket. Det kan jag ha respekt för, men hade den planeringen inletts samtidigt som beställningarna lades skulle det ha varit installerat för längesen.

Publicerat 2019-08-20

Återkommer till hösten

20 jun

Stängt för säsongen! Nu ser jag fram mot Bio Torngård, Kackelstugan, Jags, Carlas Café, Mörbylånga konsthall, Långe Jan, Mormors, Blå Rör och Fireside Brewery. Åter i augusti.

Publicerat 2019-06-20

Jag betalar när andra slirar

23 maj

Som journalist drar jag stor nytta av den fantastiska svenska offentlighetsprincipen. Jag begär nästan dagligen ut domar, revisionsrapporter och mycket mer från domstolar och andra myndigheter samt kommuner och regioner.

Även om den offentliga institutionen har rätt ta ut en avgift för denna service är det ytterst sällan någon som gör det. Om jag inte ber om hjälp med arkivsökningar utöver det vanliga, vill säga. Man ser positivt på insyn.

Stockholms stad är inte som andra. Jag har bevakat vinterns usla snöröjning för Inköpsrådet och ville läsa de revisionsrapporter som kommunen beställt från EY.

Känslan är att kommunen helst inte vill visa upp dessa dokument. Det framgår nämligen att rutiner frångåtts av anställda med lite väl vänskapliga relationer till entreprenörerna. Gamla vänskapsband och bristande uppföljning har sannolikt kostat miljoner.

Därför känns det ju skönt att som grävande journalist kunna bidra med 260 kronor för de båda pdf-filer som trafikkontoret mejlade mig.

Ja, förr i tiden, när någon skulle slava vid kopiatorn för att sedan posta sidorna i ett kuvert, förstår jag att taxan för utlämning av dokument byggde på antal sidor. Men när det gäller pdf-dokument via mejl borde knapptryckningarna för att skicka tio sidor ta precis lika lång, eller kort, tid som för ett hundrasidigt material?

Hursomhelst, när snöröjningsbeställarna slirar uppskattas att Stockholms stad till punkt och pricka följer sin avgiftsförordning.

Publicerat 2019-05-23

Överraskad av Skype

18 maj

Jag erkänner… Allt var inte bättre förr. Minns min första erfarenhet av Skype för närmare femton år sedan. Krångligt att installa, bökigt att få ljudkortet att lira och ovanpå det en rätt usel samtalskvalitet.

Under många år, fram till nyligen, har jag inte alls använt Skype. Enhetstaxa i mobilen har gjort att behovet helt enkelt inte funnits. Saknar släkt utomlands samtidigt som gruppsamtal helt enkelt inte är min grej, förrän jag nu blev tvungen att delta.

Och, oj, vilken skillnad. Även om Microsoft efter köpet anklagas för att ha misshandlat Skype var min upplevelse rakt igenom positiv. Lättinstallerat, tydligt och med en samtalskvalitet som imponerar.

Publicerat 2019-05-18

Bara att se framåt

28 jan

Slaskig skånsk vinter får mig att längta till sommaren. Och till sommarhuset på Öland. I år ser jag särskilt fram mot att möta Docenterna på Kackelstugan. Ett kanonställe med mikrobryggeri, mat och musik.

Docenterna är svensk pophistoria när den är som bäst. Inte riktigt samma laguppställning nu som då, men ändå. En ensam man på moped… Åker fort, åker långt… Alltid på väg… Visst är Bensin i blodet en klassiker?

Publicerat 2019-01-29

Hit är Google inte välkommet

3 sep

Google har krupit in bakom skinnet på de flesta av oss med sina söktjänster, webbmail, molnlagring, operativsystem… Berlinstadsdelen Kreuzberg, där alternativrörelser har ett starkt fäste, välkomnar dock inte sökjätten.

På mängder av affischer och banderoller samt via gatukonst ber man företaget att lägga ner planerna på en etablering i området. Bakgrunden är att Google i ett nedlagt elverk, Umspannwerk, vill skapa en företagsinkubator på 2 500 kvadratmeter.

Motståndarna ser detta som braindrain och en risk för ännu kraftigare techdominans från Googles sida. Man är också oroliga för att intåget ska bidra till höjda hyror. Kritikerna pekar bland annat på att företagets anställda i många andra länder reser till jobbet i företagets egna bussar och äter på arbetsplatsen. Samhället runt om tjänar inte på detta, lyder analysen.

Det verkar som om Sverige har en öppnare famn. Google har, med applåder snarare än protester, köpt skogsmark i Avestatrakten.

Publicerat 2018-09-03

Här ställer nästa Samsung ut

2 sep

Den tyska dator- och hemelektronikmarknaden är större och mer diversifierad än den svenska. Samtidigt som de asiatiska tillverkarna dominerar försäljningen av exempelvis teveapparater i Sverige är de tyska märkena fortfarande stora i Tyskland.

Visst klingar klassiskt tyska namn som Telefunken, Loewe, Grundig och Metz i alla fall lite bekant? Samtidigt bevisar IFA-mässan att utmanarna är många.

Hur många av dina grannar har teveapparater från Changhong, Hisense, Sunny, HKC, Chungsia och Condor? De har måhända en bit kvar att utvecklas, men viljan att etablera sig på den västeuropeiska marknaden finns. Då är IFA första steget på vägen.

Samma sak när det kommer till mobiltelefoner. Efter att ha tillbringat tid i Samsungs enorma IFA-monter, företaget har köpt en hel utställningshall, gäller det att leta lite i utkanternas undervegetation.

Då får jag syn på mobilmärket Wiko som är en helt ny bekantskap för mig, men View 2 Go ser helt okej ut. Detsamma gäller för Honor Play, Xiaomi Mimix 3 och ZTE Axon 9 Pro.

Publicerat 2018-09-02

Ny generations datorer på g

1 sep

Datorer finns det såklart i många mässmontrar under årets elektronikproduktfest i Berlin. Intel passar förresten under IFA-dagarna på att lansera ett par nya batterisnåla processorer i sin åttonde CPU-generation.

Med välbyggda ThinkPad X1 Extreme, som kan fås med 4K-skärm, tar Lenovo upp kampen med Macbook Pro och Dells grymma XPS 15. Batteritiden uppges till 15 timmar, och om detta stämmer imponerar det för en 15-tums prestandamodell.

Asus är också duktiga på lätta och nätta laptops. Med den twist som behövs för att sticka ut.

Bärbara datorer med 13- och 14-tumsskärm är ju som regel för små för att bjuda på fullstora tangentbord. Asus dubbelutnyttjar nu pekplattan för att låta den tjäna dubbelt som numeriskt tangentbord via LED-knappar.

I ZenBook Pro tar företaget detta koncept ett steg längre genom att montera en bildskärm där pekplattan sitter. Extraskärmen är på 5,5 tum, alltså stor som en smartphone, och på den kan man bland annat köra appar. Nyttigt, eller bara effektsökeri? Du bestämmer.

Publicerat 2018-09-01

Mycket nytt sen Willy Brandt

31 aug

Teveapparater har under alla år haft stor plats på IFA-mässan i Berlin. Dåvarande förbundskansler Willy Brandt var faktiskt här år 1967 för att introducera färgteven i Tyskland.

Vid årets mässa är kampen hård om att vara störst, bäst och mest högupplöst på teveområdet. I hall 18 visar LG Electronics, som tillsammans med bland annat Samsung hör till innovatörerna, en OLED-teve som är hela 88 tum stor.

I och med att OLED avger sitt eget ljus elimineras behovet av bakgrundsbelysning i skärmen. Inte för inte beskrivs detta som nästa generations bildskärmsteknik, men hittills har priserna varit höga. LG:s teve har 8K-upplösning (7 680 x 4 320 punkter). Inga tevesändningar matchar ännu den graden av detaljering, men det gäller ju att vara först på ”ultra-premium-marknaden”….

Platta teveapparater har väl i ärlighetens namn inte alltid gett ljudet rättvisa. Fokus har legat bildkvalitet och på att göra skärmarna så platta som möjligt med tunna ramar. Philips är nu redo att förbättra även ljudupplevelsen. I OLED+ 903 har man tagit hjälp av den klassiska högtalartillverkaren Bowers & Wilkins.

Publicerat 2018-08-31

På plats i foträta skor

30 aug

Idag knyter jag på mig mina allra skönaste och mest ingångna skor. Ett måste eftersom det kommer att promeneras en hel del under de kommande dagarna. Bra så, säger nog de som känner mig…

Dags för IFA (Internationale Funkausstellung)! I skuggan av Berliner Funkturm, det fantastiskt vackra radiotorn som restes redan år 1926, visas framtidens hemelektronik under denna sex dagar långa mässa.

IFA har anor, den startade 1924 som Grosse Deutsche Funk-Ausstellung. Sedan år 2006 arrangeras den varje år. Både jag och kameran är laddad. Redo att bege mig ut bland de andra 250 000 besökarna spridda över 160 000 kvadratmetrar hallyta.

Utöver teve- och radioapparater finns det gott om mobiler och datorer att se hos de drygt 1 800 utställarna. Här visas den konsumentelektronik som kommer att ligga under mångas julgranar senare i år.

Själv är jag särskilt nyfiken på det ”smarta hemmet”. Allt fler uppkopplade prylar, från hallampor till spisar, kommer att kunna röststyras eller, i bästa fall, tänka ut vad du är intresserad av genom artificiell intelligens.

Publicerat 2018-08-30

I am back!

8 aug

Jag är tillbaka! Kanske inte en lika spektakulär återkomst som Arnold Schwarzenegger, men klart är att semestern är slut och höstsäsongen har börjat. Nu går bevakningen av svenska offentliga upphandlingar upp i tempo samtidigt som jag greppar en del redaktionellt jobb på uppdrag av IQ Samhällsbyggnad.

Hör av dig vid behov av skrivhjälp inom områden som upphandling, inköp och teknik (IT och energi).

Publicerat 2018-08-08

Här är Intel spelkung

8 jun

Mycket på Computex i Taipei cirklar kring spel. Vätskekylning, moddning, bekväma gamerstolar, snabba skärmar och annat blingbling. Alla fantasifullt hembyggda datorer är en fröjd för ögat.

It goes without saying, självklart sitter det också rejäla processorer i västingmaskinerna. Denna mässa är, och har alltid varit, viktig för Intel. I år visade processorjätten musklerna med en 28-kärnig processor. Imponerande, även om den lär vara långt från försäljningsklar.

Idag är det exakt 40 år efter det att Intel lanserade den epokgörande processorn 8086 och därmed lade grunden till hela x86-arkitekturen. Detta firar företaget med den nya processorn Core i7-8086K. Det handlar om en åttonde generationens processor som tickar i 4 GHz, men som i turboläge är god för 5 GHz. Limited edition bidrar till exklusiviteten.

Publicerat 2018-06-08

Bättre än ryktet

3 sep

Jag har varit på kalas… Efter de där gamla vanliga trevande frågorna som ”vad gör du?” står det klart för bordsgrannen att jag ägnar en stor del av min frilanstid till att bevaka offentlig upphandling för Inköpsrådet.

På bara några år har ordet upphandling gått från partydödare till något som alla har en åsikt om. Stockholms läns landstings stödstrumpor och Sjöfartsverkets helikoptrar har, på gott och ont, satt sökarljuset på hur stor del av vår välfärd som är upphandlad.

Grannen anser att upphandling fungerar uselt. Åsikten är att offentliga upphandlare inte är intresserade av något annat än att pressa priset. Och i lägsta pris finns det inget utrymme för kvalitetskrav. Eller hur?

Visst, många offentliga affärer har rent formellt avgjorts på lägsta pris. Men upphandling är ändå inte riktigt så prisfokuserat som ryktet gör gällande.

För att ens få sitt anbud utvärderat måste leverantören först leva upp till en rad krav på exempelvis ekonomi, miljö och kvalitet. Att det överlag brister stort i uppföljningen av den typen av krav är en helt annan sak…

Publicerat 2017-09-03

Schabbel inleder höstsäsongen

11 aug

Semestern är över för i år! Under hösten kommer jag att fortsätta bevaka upphandlingsnyheter på sajten Inköpsrådet. Inleder höstsäsongen med att avslöja en slarvande förvaltningsrätt i Stockholm.

Betyget på rättsssäkerheten är dåligt. Det visar sig nämligen att domstolsschabblet tyvärr inte är någon engångsföreteelse.