Archive | Det här gör jag just nu RSS feed for this section

Hit är Google inte välkommet

3 sep

Google har krupit in bakom skinnet på de flesta av oss med sina söktjänster, webbmail, molnlagring, operativsystem… Berlinstadsdelen Kreuzberg, där alternativrörelser har ett starkt fäste, välkomnar dock inte sökjätten.

På mängder av affischer och banderoller samt via gatukonst ber man företaget att lägga ner planerna på en etablering i området. Bakgrunden är att Google i ett nedlagt elverk, Umspannwerk, vill skapa en företagsinkubator på 2 500 kvadratmeter.

Motståndarna ser detta som braindrain och en risk för ännu kraftigare techdominans från Googles sida. Man är också oroliga för att intåget ska bidra till höjda hyror. Kritikerna pekar bland annat på att företagets anställda i många andra länder reser till jobbet i företagets egna bussar och äter på arbetsplatsen. Samhället runt om tjänar inte på detta, lyder analysen.

Det verkar som om Sverige har en öppnare famn. Google har, med applåder snarare än protester, köpt skogsmark i Avestatrakten.

Publicerat 2018-09-03

Här ställer nästa Samsung ut

2 sep

Den tyska dator- och hemelektronikmarknaden är större och mer diversifierad än den svenska. Samtidigt som de asiatiska tillverkarna dominerar försäljningen av exempelvis teveapparater i Sverige är de tyska märkena fortfarande stora i Tyskland.

Visst klingar klassiskt tyska namn som Telefunken, Loewe, Grundig och Metz i alla fall lite bekant? Samtidigt bevisar IFA-mässan att utmanarna är många.

Hur många av dina grannar har teveapparater från Changhong, Hisense, Sunny, HKC, Chungsia och Condor? De har måhända en bit kvar att utvecklas, men viljan att etablera sig på den västeuropeiska marknaden finns. Då är IFA första steget på vägen.

Samma sak när det kommer till mobiltelefoner. Efter att ha tillbringat tid i Samsungs enorma IFA-monter, företaget har köpt en hel utställningshall, gäller det att leta lite i utkanternas undervegetation.

Då får jag syn på mobilmärket Wiko som är en helt ny bekantskap för mig, men View 2 Go ser helt okej ut. Detsamma gäller för Honor Play, Xiaomi Mimix 3 och ZTE Axon 9 Pro.

Publicerat 2018-09-02

Ny generations datorer på g

1 sep

Datorer finns det såklart i många mässmontrar under årets elektronikproduktfest i Berlin. Intel passar förresten under IFA-dagarna på att lansera ett par nya batterisnåla processorer i sin åttonde CPU-generation.

Med välbyggda ThinkPad X1 Extreme, som kan fås med 4K-skärm, tar Lenovo upp kampen med Macbook Pro och Dells grymma XPS 15. Batteritiden uppges till 15 timmar, och om detta stämmer imponerar det för en 15-tums prestandamodell.

Asus är också duktiga på lätta och nätta laptops. Med den twist som behövs för att sticka ut.

Bärbara datorer med 13- och 14-tumsskärm är ju som regel för små för att bjuda på fullstora tangentbord. Asus dubbelutnyttjar nu pekplattan för att låta den tjäna dubbelt som numeriskt tangentbord via LED-knappar.

I ZenBook Pro tar företaget detta koncept ett steg längre genom att montera en bildskärm där pekplattan sitter. Extraskärmen är på 5,5 tum, alltså stor som en smartphone, och på den kan man bland annat köra appar. Nyttigt, eller bara effektsökeri? Du bestämmer.

Publicerat 2018-09-01

Mycket nytt sen Willy Brandt

31 aug

Teveapparater har under alla år haft stor plats på IFA-mässan i Berlin. Dåvarande förbundskansler Willy Brandt var faktiskt här år 1967 för att introducera färgteven i Tyskland.

Vid årets mässa är kampen hård om att vara störst, bäst och mest högupplöst på teveområdet. I hall 18 visar LG Electronics, som tillsammans med bland annat Samsung hör till innovatörerna, en OLED-teve som är hela 88 tum stor.

I och med att OLED avger sitt eget ljus elimineras behovet av bakgrundsbelysning i skärmen. Inte för inte beskrivs detta som nästa generations bildskärmsteknik, men hittills har priserna varit höga. LG:s teve har 8K-upplösning (7 680 x 4 320 punkter). Inga tevesändningar matchar ännu den graden av detaljering, men det gäller ju att vara först på ”ultra-premium-marknaden”….

Platta teveapparater har väl i ärlighetens namn inte alltid gett ljudet rättvisa. Fokus har legat bildkvalitet och på att göra skärmarna så platta som möjligt med tunna ramar. Philips är nu redo att förbättra även ljudupplevelsen. I OLED+ 903 har man tagit hjälp av den klassiska högtalartillverkaren Bowers & Wilkins.

Publicerat 2018-08-31

På plats i foträta skor

30 aug

Idag knyter jag på mig mina allra skönaste och mest ingångna skor. Ett måste eftersom det kommer att promeneras en hel del under de kommande dagarna. Bra så, säger nog de som känner mig…

Dags för IFA (Internationale Funkausstellung)! I skuggan av Berliner Funkturm, det fantastiskt vackra radiotorn som restes redan år 1926, visas framtidens hemelektronik under denna sex dagar långa mässa.

IFA har anor, den startade 1924 som Grosse Deutsche Funk-Ausstellung. Sedan år 2006 arrangeras den varje år. Både jag och kameran är laddad. Redo att bege mig ut bland de andra 250 000 besökarna spridda över 160 000 kvadratmetrar hallyta.

Utöver teve- och radioapparater finns det gott om mobiler och datorer att se hos de drygt 1 800 utställarna. Här visas den konsumentelektronik som kommer att ligga under mångas julgranar senare i år.

Själv är jag särskilt nyfiken på det ”smarta hemmet”. Allt fler uppkopplade prylar, från hallampor till spisar, kommer att kunna röststyras eller, i bästa fall, tänka ut vad du är intresserad av genom artificiell intelligens.

Publicerat 2018-08-30

I am back!

8 aug

Jag är tillbaka! Kanske inte en lika spektakulär återkomst som Arnold Schwarzenegger, men klart är att semestern är slut och höstsäsongen har börjat. Nu går bevakningen av svenska offentliga upphandlingar upp i tempo samtidigt som jag greppar en del redaktionellt jobb på uppdrag av IQ Samhällsbyggnad.

Hör av dig vid behov av skrivhjälp inom områden som upphandling, inköp och teknik (IT och energi).

Publicerat 2018-08-08

Här är Intel spelkung

8 jun

Mycket på Computex i Taipei cirklar kring spel. Vätskekylning, moddning, bekväma gamerstolar, snabba skärmar och annat blingbling. Alla fantasifullt hembyggda datorer är en fröjd för ögat.

It goes without saying, självklart sitter det också rejäla processorer i västingmaskinerna. Denna mässa är, och har alltid varit, viktig för Intel. I år visade processorjätten musklerna med en 28-kärnig processor. Imponerande, även om den lär vara långt från försäljningsklar.

Idag är det exakt 40 år efter det att Intel lanserade den epokgörande processorn 8086 och därmed lade grunden till hela x86-arkitekturen. Detta firar företaget med den nya processorn Core i7-8086K. Det handlar om en åttonde generationens processor som tickar i 4 GHz, men som i turboläge är god för 5 GHz. Limited edition bidrar till exklusiviteten.

Publicerat 2018-06-08

Bättre än ryktet

3 sep

Jag har varit på kalas… Efter de där gamla vanliga trevande frågorna som ”vad gör du?” står det klart för bordsgrannen att jag ägnar en stor del av min frilanstid till att bevaka offentlig upphandling för Inköpsrådet.

På bara några år har ordet upphandling gått från partydödare till något som alla har en åsikt om. Stockholms läns landstings stödstrumpor och Sjöfartsverkets helikoptrar har, på gott och ont, satt sökarljuset på hur stor del av vår välfärd som är upphandlad.

Grannen anser att upphandling fungerar uselt. Åsikten är att offentliga upphandlare inte är intresserade av något annat än att pressa priset. Och i lägsta pris finns det inget utrymme för kvalitetskrav. Eller hur?

Visst, många offentliga affärer har rent formellt avgjorts på lägsta pris. Men upphandling är ändå inte riktigt så prisfokuserat som ryktet gör gällande.

För att ens få sitt anbud utvärderat måste leverantören först leva upp till en rad krav på exempelvis ekonomi, miljö och kvalitet. Att det överlag brister stort i uppföljningen av den typen av krav är en helt annan sak…

Publicerat 2017-09-03

Schabbel inleder höstsäsongen

11 aug

Semestern är över för i år! Under hösten kommer jag att fortsätta bevaka upphandlingsnyheter på sajten Inköpsrådet. Inleder höstsäsongen med att avslöja en slarvande förvaltningsrätt i Stockholm.

Betyget på rättsssäkerheten är dåligt. Det visar sig nämligen att domstolsschabblet tyvärr inte är någon engångsföreteelse.

Tack för i år!

22 Dec

Från mig till er alla: en riktigt god jul! Ber att få tacka för alla trevliga kontakter under året som gått.

Själv kommer jag att varva ner under jul- och nyårshelgerna, även om viss nyhetsbevakning utlovas på Inköpsrådet. Julkort, då? Nej, däremot en slant extra till fadderbarnet på Östtimor.

Vi syns och hörs under 2016!

Dags för höstsemester

30 okt

Idag är det dags att packa underställ, fleece, vandringskängor och, ja, kanske det också, kortärmat och badbyxor, för att imorgon bitti i svinottan åka till Kanarieöarna. Även om den senaste veckans väderrapporter förskräcker en aning ska det bli kul att komma ut på vandringsresa i bland annat Roque Nublo.

Även om det plingar lite pensionärsvarning runt resmålet ser vi fram mot ledighet och en ny ö-bekantskap. Kan det vara bättre än Öland? Svar ges om en vecka!

Så lätt att bli förförd

31 jul

Första datorn gick plättlätt att uppdatera till Windows 10. Stärkt av det extremt smärtfria systemskiftet i en några år gammal HP Compaq med Windows 7 tog jag mig an min nästan nya Lenovo u430p.

Efter flera systemhängningar, en rollback till Windows 8.1 från egen spegelkopia och en massa handpåläggning funkar nu datorn. Ja, inte optimalt, men den är i alla fall möjlig att använda. Fortfarande återstår ett par ”utropstecken” att släcka i Enhetshanteraren.

Värt all möda? Nja, kanske ändå inte. Windows 10 ser fräscht ut på skärmen och alla program funkar som förr. Startknappen är tillbaka och det superirriterande Windows 8-fönster som öppnas över hela skärmen när man kommer för långt ut åt höger med musen är historia.

Mycket känns igen, men Microsoft har såklart flyttat runt en hel del funktioner. På de av mina datorer som måste fungera har jag Windows 7. Beprövat och stabilt, men kanske inte lika sexigt. Jag kommer inte att ha bråttom med att uppdatera dem!

Ölandspärlor i söder

4 jul

Äntligen semester! Även om jag håller igång den dagliga nyhetsbevakningen på Upphandling24 finns det gott om tid för att… göra ingenting. Höstsäsongen inleds först den 10 augusti.

Skulle jag ändå få för mig att göra någon liten utflykt härifrån i Södra Möckleby saknas inte möjligheter. Södra Öland lever upp sommartid. Tipsar gärna om Carlas café i Näsby, Kvarnkrogen i Grönhögen, JAG:s Museum i Segerstad, Walles guidningar i Södra Möcklebys hembygdsförenings regi och så förstås Sven Oskars biokvällar i Torngård.

Dator full av skräp

20 feb

Sällan har jag skaffat mig en dator med så mycket onödig barlast som i min nya Lenovo U430p. Mer än dussinet onödiga applikationer, reklamvisare och ”prova-på-program”. Obehövliga program, som inte sällan startas automatiskt, tar plats och sänker datorns prestanda.

Misstänker att ”bloatware” är tillverkarens sätt att kompensera sig för ett lågt pris. Något som vi användare får betala i form av den tid det tar att plocka bort skräpet eller göra en ren Windows-installation.

I min dator bjuder Lenovos förinstallerade program dessutom på ett säkerhetshål, vilket är extra allvarligt. Kritiken har fått företaget att sluta lägga Superfish på datorerna, men eftersläpning gör att du bör undersöka om även din Lenovo har detta både onödiga och potentiellt farliga program. Instruktioner om hur program och systemcertifikat tas bort finns här.

Host, host, host…

12 jan

Är det inte typiskt, så säg. Resan till CES 2015 kröns med en dunderförkylning. Den bara kom från tomma intet. Lägligt till hemresan. Nu blir jag en sån där snorande typ som ingen egentligen vill sitta intill på flyget.

Ber om ursäkt, kära medpassagerare, men här handlar det kort och gott om att ta sig hem. Har hämtat ut en kur från Walgreens på andra sidan Las Vegas Boulevard. Får hoppas att den lever upp till reklamen.

Svårt att summera

11 jan

Snart dags att börja, som det brukar heta, tänka på refrängen och åka hem. Att summera intrycken efter att i en vecka ha levt och andats hemelektronik på CES 2015 i Las Vegas är såklart inte det lättaste.

Nyheterna har varit otroligt många. I stort och smått. Det kanske intressantaste har varit att få en förhandstitt på morgondagens UHD/4K-teveapparater.

Fast precis som vid alla teknikskiften ställs det även krav på att innehållet håller måttet. Netflix lovar i år att börja visa några serier i 4K-kvalitet. I övrigt får man nog så här till en början lita till uppskalning och egenhändigt tagna högupplösta filmer, det saknas inte 4K-videokameror, för att kunna njuta av den nya skärpan.

Samtidigt stannar inte utvecklingen med 4K och UHD. 8K-skärmar, med 32 gånger fler bildpunkter än dagens Full HD, fanns också utställda.

På en prylmässa som denna finns det förstås betydligt mer än teve att se. Robotar, smarta armbandsur, stegräknare, 3D-skrivare för hushållssektorn, användbara actionkameror, fräcka mobiler som LG:s G Flex 2… För att nu bara nämna något.

Vill du gå på djupet rekommenderar jag ett besök på Nytestat.

Snart öppnas dörrarna

5 jan

På plats i Las Vegas för att bevaka CES 2015! Beviset på min senioritet kom redan vid frukosten nu på måndagsmorgonen… Vet inte om jag riktigt gillar att bli påmind om min tilltagande ålder, men 55-plussnare fick rabatt.

Även om mässan börjar först imorgon smyger den igång idag. Redan innan dörrarna öppnar står det klart att det kommer att visas många extra högupplösta tv-apparater, 4K. Självklart gör 3 840 x 2 160 bildpunkter istället för 1 920 x 1 080 stycken gott för tittupplevelsen. Om materialet håller, vill säga.

Platt är inte heller längre inne. Välvda skärmar ökar i popularitet. Även när det gäller mobiltelefoner…

I övrigt tror jag på många produkter för smarta hemmet, dvs styrning av elektrisk utrustning, larm medmera. Återkommer när jag vet mer.

Tack för i år!

30 Dec

Sådärja! Nu är det färdigjobbat för i år. Hoppas att du också får ett riktigt trivsamt nyårsfirande. Utan onödiga samtal till SOS Alarm…

Själv tar jag nu några dagar ledigt innan det bär iväg till den amerikanska hemelektronikmässan CES som arrangeras mellan den 6 och 9 januari. Hoppas att därifrån kunna rapportera hem om både tekniktrender och spännande produktnyheter. Stay tuned!

Laddar för teknikfest

29 aug

Trots att höstsäsongen bara börjat kommer jag på sig själv med att sitta och längta bort. Inte till semester, utan faktiskt till arbete. Nästa vecka inleds den stora hemelektronikmässan IFA i Berlin, och självklart kommer jag att vara på plats under några dagar.

Ettusentvåhundra utställare från 32 länder kommer att på IFA 2014 visa höstens och julhandelns bästsäljare. Det är väl en så god anledning som någon att längta till Berlin?

Full fart på jobbet

4 aug

Tillbaka med laddade batterier! Full fart redan från första början, dessutom. Höstsäsongen inleds med ett par reportage för Datainspektionens tidning Integritet i fokus. Samtidigt kommer jag att inom kort skruva upp tempot i Upphandling24:s nyhetsbevakning.

Och jodå! Öland har verkligen visat sig från sin bästa sida denna sommar. Hoppas att du också har eller har haft en skön ledighet.