Archive | Det här gör jag just nu RSS feed for this section

Här är Intel spelkung

8 Jun

Mycket på Computex i Taipei cirklar kring spel. Vätskekylning, moddning, bekväma gamerstolar, snabba skärmar och annat blingbling. Alla fantasifullt hembyggda datorer är en fröjd för ögat.

It goes without saying, självklart sitter det också rejäla processorer i västingmaskinerna. Denna mässa är, och har alltid varit, viktig för Intel. I år visade processorjätten musklerna med en 28-kärnig processor. Imponerande, även om den lär vara långt från försäljningsklar.

Idag är det exakt 40 år efter det att Intel lanserade den epokgörande processorn 8086 och därmed lade grunden till hela x86-arkitekturen. Detta firar företaget med den nya processorn Core i7-8086K. Det handlar om en åttonde generationens processor som tickar i 4 GHz, men som i turboläge är god för 5 GHz. Limited edition bidrar till exklusiviteten.

Bättre än ryktet

3 Sep

Jag har varit på kalas… Efter de där gamla vanliga trevande frågorna som ”vad gör du?” står det klart för bordsgrannen att jag ägnar en stor del av min frilanstid till att bevaka offentlig upphandling för Inköpsrådet.

På bara några år har ordet upphandling gått från partydödare till något som alla har en åsikt om. Stockholms läns landstings stödstrumpor och Sjöfartsverkets helikoptrar har, på gott och ont, satt sökarljuset på hur stor del av vår välfärd som är upphandlad.

Grannen anser att upphandling fungerar uselt. Åsikten är att offentliga upphandlare inte är intresserade av något annat än att pressa priset. Och i lägsta pris finns det inget utrymme för kvalitetskrav. Eller hur?

Visst, många offentliga affärer har rent formellt avgjorts på lägsta pris. Men upphandling är ändå inte riktigt så prisfokuserat som ryktet gör gällande.

För att ens få sitt anbud utvärderat måste leverantören först leva upp till en rad krav på exempelvis ekonomi, miljö och kvalitet. Att det överlag brister stort i uppföljningen av den typen av krav är en helt annan sak…

Schabbel inleder höstsäsongen

11 Aug

Semestern är över för i år! Under hösten kommer jag att fortsätta bevaka upphandlingsnyheter på sajten Inköpsrådet. Inleder höstsäsongen med att avslöja en slarvande förvaltningsrätt i Stockholm.

Betyget på rättsssäkerheten är dåligt. Det visar sig nämligen att domstolsschabblet tyvärr inte är någon engångsföreteelse.

Tack för i år!

22 Dec

Från mig till er alla: en riktigt god jul! Ber att få tacka för alla trevliga kontakter under året som gått.

Själv kommer jag att varva ner under jul- och nyårshelgerna, även om viss nyhetsbevakning utlovas på Inköpsrådet. Julkort, då? Nej, däremot en slant extra till fadderbarnet på Östtimor.

Vi syns och hörs under 2016!

Dags för höstsemester

30 Okt

Idag är det dags att packa underställ, fleece, vandringskängor och, ja, kanske det också, kortärmat och badbyxor, för att imorgon bitti i svinottan åka till Kanarieöarna. Även om den senaste veckans väderrapporter förskräcker en aning ska det bli kul att komma ut på vandringsresa i bland annat Roque Nublo.

Även om det plingar lite pensionärsvarning runt resmålet ser vi fram mot ledighet och en ny ö-bekantskap. Kan det vara bättre än Öland? Svar ges om en vecka!

Så lätt att bli förförd

31 Jul

Första datorn gick plättlätt att uppdatera till Windows 10. Stärkt av det extremt smärtfria systemskiftet i en några år gammal HP Compaq med Windows 7 tog jag mig an min nästan nya Lenovo u430p.

Efter flera systemhängningar, en rollback till Windows 8.1 från egen spegelkopia och en massa handpåläggning funkar nu datorn. Ja, inte optimalt, men den är i alla fall möjlig att använda. Fortfarande återstår ett par ”utropstecken” att släcka i Enhetshanteraren.

Värt all möda? Nja, kanske ändå inte. Windows 10 ser fräscht ut på skärmen och alla program funkar som förr. Startknappen är tillbaka och det superirriterande Windows 8-fönster som öppnas över hela skärmen när man kommer för långt ut åt höger med musen är historia.

Mycket känns igen, men Microsoft har såklart flyttat runt en hel del funktioner. På de av mina datorer som måste fungera har jag Windows 7. Beprövat och stabilt, men kanske inte lika sexigt. Jag kommer inte att ha bråttom med att uppdatera dem!

Ölandspärlor i söder

4 Jul

Äntligen semester! Även om jag håller igång den dagliga nyhetsbevakningen på Upphandling24 finns det gott om tid för att… göra ingenting. Höstsäsongen inleds först den 10 augusti.

Skulle jag ändå få för mig att göra någon liten utflykt härifrån i Södra Möckleby saknas inte möjligheter. Södra Öland lever upp sommartid. Tipsar gärna om Carlas café i Näsby, Kvarnkrogen i Grönhögen, JAG:s Museum i Segerstad, Walles guidningar i Södra Möcklebys hembygdsförenings regi och så förstås Sven Oskars biokvällar i Torngård.

Dator full av skräp

20 Feb

Sällan har jag skaffat mig en dator med så mycket onödig barlast som i min nya Lenovo U430p. Mer än dussinet onödiga applikationer, reklamvisare och ”prova-på-program”. Obehövliga program, som inte sällan startas automatiskt, tar plats och sänker datorns prestanda.

Misstänker att ”bloatware” är tillverkarens sätt att kompensera sig för ett lågt pris. Något som vi användare får betala i form av den tid det tar att plocka bort skräpet eller göra en ren Windows-installation.

I min dator bjuder Lenovos förinstallerade program dessutom på ett säkerhetshål, vilket är extra allvarligt. Kritiken har fått företaget att sluta lägga Superfish på datorerna, men eftersläpning gör att du bör undersöka om även din Lenovo har detta både onödiga och potentiellt farliga program. Instruktioner om hur program och systemcertifikat tas bort finns här.

Host, host, host…

12 Jan

Är det inte typiskt, så säg. Resan till CES 2015 kröns med en dunderförkylning. Den bara kom från tomma intet. Lägligt till hemresan. Nu blir jag en sån där snorande typ som ingen egentligen vill sitta intill på flyget.

Ber om ursäkt, kära medpassagerare, men här handlar det kort och gott om att ta sig hem. Har hämtat ut en kur från Walgreens på andra sidan Las Vegas Boulevard. Får hoppas att den lever upp till reklamen.

Svårt att summera

11 Jan

Snart dags att börja, som det brukar heta, tänka på refrängen och åka hem. Att summera intrycken efter att i en vecka ha levt och andats hemelektronik på CES 2015 i Las Vegas är såklart inte det lättaste.

Nyheterna har varit otroligt många. I stort och smått. Det kanske intressantaste har varit att få en förhandstitt på morgondagens UHD/4K-teveapparater.

Fast precis som vid alla teknikskiften ställs det även krav på att innehållet håller måttet. Netflix lovar i år att börja visa några serier i 4K-kvalitet. I övrigt får man nog så här till en början lita till uppskalning och egenhändigt tagna högupplösta filmer, det saknas inte 4K-videokameror, för att kunna njuta av den nya skärpan.

Samtidigt stannar inte utvecklingen med 4K och UHD. 8K-skärmar, med 32 gånger fler bildpunkter än dagens Full HD, fanns också utställda.

På en prylmässa som denna finns det förstås betydligt mer än teve att se. Robotar, smarta armbandsur, stegräknare, 3D-skrivare för hushållssektorn, användbara actionkameror, fräcka mobiler som LG:s G Flex 2… För att nu bara nämna något.

Vill du gå på djupet rekommenderar jag ett besök på Nytestat.

Snart öppnas dörrarna

5 Jan

På plats i Las Vegas för att bevaka CES 2015! Beviset på min senioritet kom redan vid frukosten nu på måndagsmorgonen… Vet inte om jag riktigt gillar att bli påmind om min tilltagande ålder, men 55-plussnare fick rabatt.

Även om mässan börjar först imorgon smyger den igång idag. Redan innan dörrarna öppnar står det klart att det kommer att visas många extra högupplösta tv-apparater, 4K. Självklart gör 3 840 x 2 160 bildpunkter istället för 1 920 x 1 080 stycken gott för tittupplevelsen. Om materialet håller, vill säga.

Platt är inte heller längre inne. Välvda skärmar ökar i popularitet. Även när det gäller mobiltelefoner…

I övrigt tror jag på många produkter för smarta hemmet, dvs styrning av elektrisk utrustning, larm medmera. Återkommer när jag vet mer.

Tack för i år!

30 Dec

Sådärja! Nu är det färdigjobbat för i år. Hoppas att du också får ett riktigt trivsamt nyårsfirande. Utan onödiga samtal till SOS Alarm…

Själv tar jag nu några dagar ledigt innan det bär iväg till den amerikanska hemelektronikmässan CES som arrangeras mellan den 6 och 9 januari. Hoppas att därifrån kunna rapportera hem om både tekniktrender och spännande produktnyheter. Stay tuned!

Laddar för teknikfest

29 Aug

Trots att höstsäsongen bara börjat kommer jag på sig själv med att sitta och längta bort. Inte till semester, utan faktiskt till arbete. Nästa vecka inleds den stora hemelektronikmässan IFA i Berlin, och självklart kommer jag att vara på plats under några dagar.

Ettusentvåhundra utställare från 32 länder kommer att på IFA 2014 visa höstens och julhandelns bästsäljare. Det är väl en så god anledning som någon att längta till Berlin?

Full fart på jobbet

4 Aug

Tillbaka med laddade batterier! Full fart redan från första början, dessutom. Höstsäsongen inleds med ett par reportage för Datainspektionens tidning Integritet i fokus. Samtidigt kommer jag att inom kort skruva upp tempot i Upphandling24:s nyhetsbevakning.

Och jodå! Öland har verkligen visat sig från sin bästa sida denna sommar. Hoppas att du också har eller har haft en skön ledighet.

Fullständig avkoppling, eller?

24 Jun

Mobiler och datorer har helt klart förändrat vårt semestrande. Sverige stänger inte längre i juli, vilket såklart också kan vara en anpassning till mer kontinentala semestervanor.

Noterar Unionens färska undersökning där en av fyra tjänstemän i det privata näringslivet är tillgänglig för arbetet även under semestern. Av enkäten framgår att nästan hälften av dem helst skulle vilja slippa det.

Klart att man ska slappna av och släppa jobbet på sin semester. Misstänker att det är rätt individuellt hur störd man blir av ett jobbrelaterat mejl eller en påringning. Och ja, frilansande journalister har också svårt att koppla av fullständigt.

Snart är det halvtidsvila

19 Jun

I samband med midsommar omlokaliserar jag från Malmö till Öland. Därmed inte sagt att jag tar semester riktigt än. Nyhetsbevakningen för Upphandling24 rullar som vanligt under ytterligare två veckor. Efter Almedalen, där det numera ofta snackas upphandling, blir det dock sommartempo.

Ha en riktigt skön midsommarhelg och en bra början på sommaren!

Rullande integritetsfälla

4 Jun

Europeiska kommissionen vill utrusta nya bilar med ett system som automatiskt skickar ett nödlarm till 112 vid allvarliga olyckor. Ecall, som systemet heter, har varit på tal under tio års tid och ser nu ut att bli obligatoriskt från hösten 2017.

Att snabba upp räddningsinsatsen är självklart aldrig fel. Många liv kan räddas på vägarna. Fast det saknas knappast invändningar. Illa reglerat och fel använt kan detta nödlarmsystem göra din nästa bil till en rullande integritetsfälla. Snart kan du läsa mer om för och emot i den artikel som jag just skrivit till kommande nummer av Datainspektionens tidning Integritet i fokus.

Svårt att få rabatt på flytten

24 Jan

Flyttbranschen verkar väl inte helt hederlig och offentliga upphandlingar, där det gäller att vinna eller försvinna, lockar knappast fram det bästa. Jag har genom åren skrivit en hel del om flyttupphandlingar i Upphandling24 – och senast idag.

De generösa rabatterna var en anledning till att flyttfirman ICM vann SKL Kommentus upphandling. Men när Sundbybergs stad skulle göra en storflytt backade ICM ut. Istället för att ta detta prestigeuppdrag deklarerade företaget, som hör till flyttbranschens största, resursbrist.

Det är svårt att frigöra sig från misstanken om att resursbristen är taktisk. Med utlovade 85 procents rabatt skulle Sundbybergs stadshusflytt bli en förlustaffär för ICM. Jag förstår SKL Kommentus som beslutat att inte teckna fler nationella flyttavtal.

En trotjänare mindre

30 Dec

Jag har gjort mig av med en trotjänare! Arbetsdatorn har fått en ny och rymligare SSD-enhet under mellandagarna. Efter drygt fyra år tyckte jag att de 80 GB som fanns på Intel X-25 började kännas lite väl trångt.

Nu sitter mellandagsreans enda fynd, en Crucial M500 som rymmer 240 GB, i datorn. För 999 kronor på Netonnet. I oktober 2009 kostade, som en liten jämförelse, X-25 med 80 GB hela 2695 kronor.

Tidigare SSD-enheter från Crucial har varit mycket pålitliga och förhoppningen är att denna disk ska bli precis lika problemfri som X-25 varit. Med den hade jag bara problem i början. Efter att ha inväntat en firmware med Trim-stöd har den varit nästan osannolikt stabil. Att en IT-produkt håller – och dessutom håller måttet – i mer än fyra år är man inte bortskämd med.

Dags för ett brejk

20 Dec

Det gråmulna vädret här i Malmö skvallrar knappast om att julen står för dörren, men en titt i almanackan bekräftar att så är fallet. För min del sjunker nu jobbaktiviteten. Nyhetsrapporteringen i Upphandling24 går exempelvis ner på halvfart under mellandagarna.

Jag gläds över mer tid för familj, hobby, stugsittande, datorjox och småföretagandets välsignelser som bokföring, bokslut och momsdeklaration. Tack för det år som snart gått och trevliga långhelger, allihopa!