Archive | Om upphandling RSS feed for this section

Så rundas reglerna

17 jan

Jag har skrivit om offentlig upphandling i mer än tio år. Både lyckade och misslyckade upphandlingar har fått min uppmärksamhet. Undrar om Sunne inte tar priset när det kommer till fusk? Kanske inte så stora pengar, men rejält utstuderat.

Tjänstemännen som arbetade i verksamheten var angelägna om att behålla sina gräventreprenörer. De gjorde ett bra jobb och var inarbetade i organisationen. Enkelt och bekvämt för alla.

Problemet, som upphandlingsenheten poängterade, var att man inte kan rikta en upphandling mot lokala entreprenörer. Då lanseras ”erbjudandet” som går ut på att låta grävföretagen salta fakturorna om de lämnade låga timpriser vid upphandlingen – och därmed vann uppdraget. Hoppas inte den här typens uppfinningsrikedom är spridd utanför Sunne kommun.

Publicerat 2019-01-17

Datorbutiken som alltid funnits

20 dec

En av de klassiska distanshandlarna biter i gräset… Nu är konkursen ett faktum för Misco. Företaget, som startade som Dabus, har funnits under alla år jag skrivit om teknik. Något som jag på allvar började göra i samband med lanseringen av IBM PC år 1981.

Misco grundades för mer än femtio år sedan, alltså långt före dagens postorderjätte Dustin. Ja, jag är gammal nog att minnas såväl Dabus som Dustins tryckta kataloger. Misco hade flera statliga ramavtal, men är i övrigt kanske inte saknad av så många. Omdömena på exempelvis Prisjakt skvallrar om att servicen har svajat på senare tid.

Publicerat 2017-12-20

Köpfest i offentlig sektor

29 maj

Ungefär hälften av min arbetstid ägnas åt skriverier om offentlig upphandling. Det saknas inte åsikter kring upphandling. Tyvärr dominerar de kritiska rösterna.

Oväntat många känner till Stockholmslandstingets överprissatta strumpor och andra illa utförda upphandlingar. Fler än en företagare har drabbats av upphandlingar som kraftigt dragit ut på tiden sedan någon konkurrent överklagat till förvaltningsrätten.

Själv ser jag många fördelar med upphandling. Det offentliga får varor och tjänster som inte produceras i egen regi. Konkurrens hjälper till att ge mer värde för skattepengarna.

Klart är att upphandling är vanligare än många tror. Idag skriver jag om en färsk kartläggning från marknadsanalysföretaget Doublecheck som ger vid handen att 19 procent av bruttonationalprodukten upphandlas.

Stat, kommuner, landsting och regioner köpte i fjol varor och tjänster för smått ogreppbara 822 miljarder kronor. Det är mer än någonsin tidigare.

Publicerat 2017-05-29

Upphandling under luppen

27 jan

Atea är den största IT-leverantören till svensk offentlig sektor. I Malmö vann företaget en av kommunens upphandlingar genom låga priser på Appleprodukter. Så låga att konkurrenter undrade hur bolaget skulle kunna leverera till de priserna på ett flera år långt avtal.

Fast när fakturorna kom visade det sig att Atea tog ett helt annat pris än det som stod på offerten. Enligt min granskning, som publicerats på Inköpsrådet, överdebiterade man med över 200 000 kronor bara på de så kallade Ituneskorten – samtidigt som kommunens uppföljning och kontroll verkat vara allt annat än fungerande.

I Danmark står Atea i skottgluggen i vad som kan vara den största besticknings- och mutaffären hittills i offentlig sektor. Två fängelsedomar är redan avkunnade. Jag säger inte att samma metoder används på den här sidan sundet, men lite osunt känns det.

Publicerat 2017-01-27

Schabbel inleder höstsäsongen

11 aug

Semestern är över för i år! Under hösten kommer jag att fortsätta bevaka upphandlingsnyheter på sajten Inköpsrådet. Inleder höstsäsongen med att avslöja en slarvande förvaltningsrätt i Stockholm.

Betyget på rättsssäkerheten är dåligt. Det visar sig nämligen att domstolsschabblet tyvärr inte är någon engångsföreteelse.

Numera på Inköpsrådet

13 nov

Idag har jag gjort min sista arbetsdag som nyhetsredaktör “på distans” för Upphandling24. Med ett kortare uppehåll har jag varit landets första och enda specialtidning inom detta intressanta område trogen i sju år. Tack till mina kolleger på redaktionen och tack till alla upphandlare och leverantörer som jag haft kontakt med under dessa år.

Jag kommer även framöver att ägna del av min arbetstid åt att skriva upphandlingsrelaterade texter. Från och med måndag på Inköpsrådet som är en nyetablerad sajt för kunskapsutbyte riktad till alla som jobbar med inköp och upphandling i offentlig sektor, men också för de företag som säljer till offentlig sektor.

Hoppas att vi syns där!

80/20 i Hässleholm

14 nov

Under alla de år som jag bevakat området offentlig har småföretagens klagomål varit ungefär de samma. Det är krångligt att lämna anbud, kommunerna kräver alltför stor sortimentsbredd samtidigt som volymerna inte sällan är stora för små leverantörer.

På detta dilemma har Hässleholms kommun hittat en intressant lösning. Kommunen, som samordnar livsmedelsupphandlingen även för Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra Göinge, tar med sin 80/20-modell hänsyn till de små leverantörerna. Efter en trevlig förmiddag med Birgitta Petersson och Rikard Muth vid upphandlingsenheten i Hässleholms kommun är jag nu redo att skriva om den innovativa modellen. Reportaget kommer att kunna läsas i Upphandling24.

Upphandlare och gitarrer

27 mar

Tillbaka i vardagslunken efter tre hektiska dagar med Sveriges Offentliga Inköpare i Umeå. Jag bevakade organisationens både intressanta och välorganiserade årskonferens för Upphandling24.

Tyvärr blev det inte särskilt mycket tid över, närmare bestämt ingen alls, för att utforska årets kulturhuvudstad. Smet dock iväg under en timme för att kika på Guitars – The Museum. Rekommenderas starkt!

Svårt att få rabatt på flytten

24 jan

Flyttbranschen verkar väl inte helt hederlig och offentliga upphandlingar, där det gäller att vinna eller försvinna, lockar knappast fram det bästa. Jag har genom åren skrivit en hel del om flyttupphandlingar i Upphandling24 – och senast idag.

De generösa rabatterna var en anledning till att flyttfirman ICM vann SKL Kommentus upphandling. Men när Sundbybergs stad skulle göra en storflytt backade ICM ut. Istället för att ta detta prestigeuppdrag deklarerade företaget, som hör till flyttbranschens största, resursbrist.

Det är svårt att frigöra sig från misstanken om att resursbristen är taktisk. Med utlovade 85 procents rabatt skulle Sundbybergs stadshusflytt bli en förlustaffär för ICM. Jag förstår SKL Kommentus som beslutat att inte teckna fler nationella flyttavtal.

Bättre med fristående råd

14 nov

I och med att offentlig upphandling är så pass komplicerat spelar det stöd och erfarenhetsutbyte som erbjuds till framför allt kommuner en stor roll. Kunskap ökar chansen för att det ska bli rätt från början och på det tjänar alla.

Sedan någon månad tillbaka är stödets framtida organisatoriska hemvist den stora snackisen bland upphandlare. Jag har skrivit om saken flera gånger och senast idag i Upphandling24. Trots att att två statliga utredningar förespråkar en fristående myndighet för denna uppgift, som för närvarande delas på flera händer, lyssnar inte regeringen.

Mot upphandlares, utredares och leverantörers åsikter har det bestämts att Konkurrensverket ska ta över från halvårsskiftet nästa år. Även om Konkurrensverket är välskött sällar jag mig till dem som tvekar över det smarta i att placera rådgivningen hos övervakande myndighet. Ajöss med innovativa upphandlingar och drivande miljökrav?