Mycket nytt sen Willy Brandt

31 aug

Teveapparater har under alla år haft stor plats på IFA-mässan i Berlin. Dåvarande förbundskansler Willy Brandt var faktiskt här år 1967 för att introducera färgteven i Tyskland.

Vid årets mässa är kampen hård om att vara störst, bäst och mest högupplöst på teveområdet. I hall 18 visar LG Electronics, som tillsammans med bland annat Samsung hör till innovatörerna, en OLED-teve som är hela 88 tum stor.

I och med att OLED avger sitt eget ljus elimineras behovet av bakgrundsbelysning i skärmen. Inte för inte beskrivs detta som nästa generations bildskärmsteknik, men hittills har priserna varit höga. LG:s teve har 8K-upplösning (7 680 x 4 320 punkter). Inga tevesändningar matchar ännu den graden av detaljering, men det gäller ju att vara först på ”ultra-premium-marknaden”….

Platta teveapparater har väl i ärlighetens namn inte alltid gett ljudet rättvisa. Fokus har legat bildkvalitet och på att göra skärmarna så platta som möjligt med tunna ramar. Philips är nu redo att förbättra även ljudupplevelsen. I OLED+ 903 har man tagit hjälp av den klassiska högtalartillverkaren Bowers & Wilkins.

Publicerat 2018-08-31