Så väljer du nästa teve

9 jan

Dags att lägga begreppen 4K och UHD, Ultra HD, på minnet. I alla fall om du planerar för ett teveköp. Och just det gör nu många av dem som var tidigt ute med att köpa platt-teve. Erik Åhsgren, som guidade i LG:s stora mässmonter här på CES 2015, lever den genomsnittliga TV-apparaten i sju år.

UHD- och 4K-skärmar har fyra gånger så många bildpunkter som Full HD. Det gör såklart gott för kvaliteten.

Det är inte säkert att din kommande högupplösta teve blir platt. Välvda skärmar, som omsluter tittaren, ökar i popularitet. Samsungs Klas Söderström, som tålmodigt besvarade alla frågor, berättade att 15-20 procent av de apparater som företaget sålde under sista kvartalet i fjol var ”curved” och att denna finess nu också kommer på mindre modeller.

Kan du inte välja mellan rak och välvd? Då passar kanske en apparat som böjer till skärmen med ett knapptryck? Både LG och Samsung har detta. Till ett pris…

En annan springande fråga rör vilken bakomliggande skärmteknik det ska vara: OLED eller LED. Samsung ökar i SUHD färgrymden i sina LED-skärmar för att bättre matcha OLED där LG håller marknaden. Fast frågan är om färgerna inte gjorts lite väl grälla?