Bitcoin tappar värde

21 jan

Året har inletts med en smärre bitcoinchock. Kryptovalutans värde har dalat kraftigt, vilket resulterat i att många ”miners” valt att stänga av sina sedelpressar. Kostnaden för hårdvara och elektricitet har helt enkelt blivit mycket högre än värdet av nyframställda bitcoins.

Utvecklingen är oroande av flera anledningar. En kraftigt fluktuerande valutakurs minskar bitcoins användbarhet. Den som exempelvis ska betala en vara med XBT vill såklart veta vad den kostar; idag, imorgon och i övermorgon. Bara spekulanter gillar kurssvängningar från 9 000 kronor i november 2013 till dagens cirka 1 700 kronor.

Att grävare stänger av sina datorer gör att bitcoinsystemet går miste om datakraft som behövs. Det finns i och för sig en mekanism som automatiskt ska reglera svårighetsgraden i att framställa nya mynt. Nu får vi se om och hur den fungerar.

På Nytestat utvecklar jag mina tankar om bitcoin.