Våga använd mobilen

8 jun

På fredag har vi studentkalas för dottern. Sommartider, hej! Den här tiden på året betyder ju också semester – och den eviga frågan om man ska våga använda sin mobil på resan.

Att ringa och messa när man är i andra europeiska länder är inte längre särskilt dyrt. EU har pressat telebolagen till sänkningar och numera är minutkostnaden för samtal ”bara” drygt två kronor. Annat är det från exempelvis USA och Thailand.

Även europasurf har blivit billigare, men från smått absurda nivåer. Från 1 juli ligger kostnaden per megabyte på knappt 2:50 kronor som mest. Därmed inte sagt att det är en bra idé att njuta av överföringsmässigt krävande tjänster som Youtube och Spotify via mobilt bredband.

Din teleoperatör måste varna när notan närmare sig 50 euro. Fast min erfarenhet är att dessa sms ofta kommer med stor fördröjning. Mitt råd är att använda wifi där det finns, köpa ett lokalt sim-kort eller kika på operatörernas ”utlandspaket” som Telias Vecka Europa eller Tele2:s EU-paket.

Telekområdgivarna bjuder på en bra översikt över vad du bör tänka på. Trevlig tur!