Kurvigt bort från väggen

24 maj

Uppfriskande att hemelektronikköpare inte alltid går på tillverkarnas knep för att sälja mer. Jag minns så väl de krampaktigt ihåliga argumenten från mitt besök på den tyska mässan Internationale Funkausstellung i Berlin år 2014.

Det stod tevemottagare med välvd skärm i var och var annan monter. Curved och Flexible var mantrat och leverantörerna försökte förgäves förklara fördelarna med en platt-teve som inte är platt.

Nu gör Philips reträtt – och jag tror att man kommer att följas av fler. I ett prssmeddelande beskrivs böjd teve som en design-gimmick som konsumenterna aldrig riktigt tog till sig. Företaget plockar därför bort dessa modeller från det sortiment som säljs i Norden.

Det finns fler exempel på ”tekniska innovationer” som inte gått hem. På Ceatec-mässan i Japan år 2010 stod 3D i fokus. Hur många av dem du känner sätter 3D-glasögon på nästippen innan de försjunker i tevesoffan? Just det. Knappast någon.