Kortvåg mot alla odds

Kortvågs- och mellanvågsstationer världen över har under alla år spelat en avgörande roll i min informationsinhämtning och därmed i mitt yrke. Att höra radionyheterna direkt från källan är, jag lovar, helt annorlunda och betydligt mer givande än att få dem filtrerade och försenade!

Även om sändningarna på kortvåg är viktiga för mig minskar deras allmänna betydelse i takt med att strömmade webbradio, satelliter, poddradio och andra distributionsformer ökar i popularitet. Utvecklingen på mellanvåg är dessvärre likartad. Många stationer stänger.

Förklaringen till att medieföretagen intresserar sig för alternativen är den emellanåt usla mottagningskvaliteten på de internationella radiobanden. Dessutom kostar det att underhålla och driva stora sändare.

Tyvärr är det idag också svårt att med framgång lyssna på kort- och mellanvåg för den som bor i stadsmiljö eller nära stora städer. Det saknas plats för att sätta upp de utomhusantenner som behövs samtidigt som störningar från tv-apparater, motorer, fläktar och civilisationens alla andra ingredienser stör mottagningen.

Därför har jag sedan hösten 2013 utlokaliserat min mottagare! Den står i sommarhuset på södra Öland i den lilla byn Södra Möckleby. Trots att radion alltså finns 350 kilometer från mig här i Öresundsregionen fungerar mottagningen mycket bra.

Fler än en person har frågat hur detta går till rent tekniskt. Så här:

En Microtelecom Perseus är ansluten till en stationär Dell Optiplex 790 i Ölandshuset. Datorn har en 120 GB SSD-disk för systemfilerna plus en 3 TB mekanisk disk, Seagate Barracuda XT, för lagring. Maskinen är alltid är påslagen och jag kan lyssna när jag vill.

Radiodatorn var till en början uppkopplad via Telenors 4G-nät. Sedan IP-Only för ett par år sedan drog fiber till fastigheten drar jag såklart nytta av den fasta förbindelsen som både är snabbare och stabilare än mobilt bredband.

För att manövrera radion från kontorsdatorn loggar jag in i datorn på Öland med hjälp av Splashtop. Ett fantastiskt användbart program, också för den som exempelvis vill hjälpa någon att reda ut PC-problem på distans.

Och jodå, Splashtop finns också för olika mobila klienter. Inget problem att komma i kontakt med radiodatorn från exempelvis Androidtelefonen.

I trädgården till sommarhuset sitter tre antenner i olika riktning. Tyvärr finns det inte plats för flera hundra meter långa ”longwires”, så jag använder mer kompakta lösningar från Wellbrook.

En 4 x 12 meter stor flagantenn är riktad i 250 grader. Kompaktloopringen 1530S+ är riktad cirka 320 grader medan det senaste nytillskottet, en Super KAZ, lyssnar i riktningen 280 grader. Även fördelaren, som ser till att antennparken vid behov kan försörja flera radioapparater, är byggd av Andrew Ikin på Wellbrook.

Det är möjligt att på distans växla mellan de olika antennerna. För detta använder jag Remoterig AS-1269. Skulle jag få för mig att rigga fler antenner så finns det tillväxtutrymme i och med att denna växel kan hantera upp till tio antenner.

Eftersom det är så pass långt till radion har jag försökt att på förhand eliminera alla tänkbara teknikproblem. Vid valet av komponenter till datorn prioriterades driftsäkerhet högre än prestanda.

Höst och vinter är det inte ovanligt med strömavbrott på ön. Därför är datorn i bios inställd att starta om efter avbrott.

Datorer är ju som bekant bara datorer och det händer ju att de hänger upp sig eller krånglar på andra sätt. För att manuellt kunna starta om den har jag installerat wifi-styrda strömbrytare som låter mig slå av och på elen via en Androidapp.

Jag har också en ”huvudströmbrytare” för hela anläggningen (radio, förstärkare till antenner, router med mera). Den kommer från Ontech och styrs via SMS. Mycket användbar när åskmolnen drar in över ön!