Onödigt elintensiv valuta

6 feb

Jag fascineras av bitcoinvågen som sveper över världen. Att kunna göra anonyma betalningar tilltalar säkerligen många, men annars ser jag inga fördelar. Men det verkar en hel del andra göra. Bitcoin har redan fått konkurrens av fler virtuella valutor.

Till nackdelarna hör att valutan fluktuerar kraftigt i kurs. Ingen centralbank finns i bakgrunden som garant. Den officiella inställningen till valutan är överlag njugg. Flera av de företag som växlar ”riktiga pengar” mot virtuella slantar är i blåsväder. Som upplagt för svindel, skulle jag vilja säga.

Det värsta är kanske miljöeffekten. Att skapa bitcoins kräver datorkraft och mängder av beräkningar till absolut ingen nytta. Förr räckte det med en pc i hemmet. Numera är det dedikerad hårdvara och strömslukande serverhallar som gäller.