Mitt specialintresse

En tomte på systemet

Ett julöl som inte alls hör julen till? År efter år återfinns La Chouffe bland de julöl som säljs på Systembolaget. Det enda detta opastöriserade, ofiltrerade och fullkomligt underbara öl har gemensamt med det svenska julfirandet julen är symbolen på flaskans etikett: tomten.

La Chouffe bryggs året om i den lilla belgiska byn Achouffe. Många av de små bryggerier som startat under senare år i Belgien har ekonomiska problem och jätten Interbrew har flyttat fram sin position genom att sluka flera konkurrenter. Detta gäller inte Brasserie d`Achouffe som på femton år har utvecklats från en kul hobby till en framgångsrik rörelse.

Vid en rundtur med bil i ett somrigt Ardennerna bestämde jag mig för att inte vänta längre. Jag ville ha en “julöl” nu! Efter att ha konsulterat Michelins utmärkta turistkarta sattes kurs på staden Houffalize. Några kilometer därifrån ligger Achouffe och väl framme var det en bagatell att hitta byns bryggeri. Pittoreska Achouffe har nämligen bara ett fyrtiotal invånare.

Det lilla bryggeriet och ägarfamiljens boningshus ligger tätt intill varandra. Gamla och unga lapar sol i en berså, katterna stryker runt och den lantliga ron härskar. Vad som senare visade sig vara bryggarmästaren själv ligger under en traktor och mekar.

Välkomnande bryggare

Självklart gick det att få titta runt. En rundtur som lämpligen avslutas med provsmakning i tavernan med ingång bakom själva bryggeriet.

Mannen som överger traktorn, torkar av händerna på en trasa och hälsar välkommen med ett fast handslag heter Pierre Gobron. Det är han och kompanjonen Chris Bauweraerts som äger bryggeriet. Ursäktande berättar han att det inte är någon brygd på gång idag.

Vad är då så speciellt med just detta bryggeri? Jo, till skillnad från de flesta andra relativt nya mikrobryggerier har Brasserie d`Achouffe också blivit en ekonomisk framgång.

– Många har velat surfa på ölvågen och prövat att börja brygga i liten skala men få har lyckats rent kommersiellt, bekräftar Pierre Gobron.

Kanske beror framgångarna på att de båda ägarna inte har lånat sig till startkapitalet. Pierre Gobron berättar att den första investeringen var på endast 50 000 kronor och att bryggeriet startade som en ren hobbyverksamhet år 1982.

Bauweraerts och Gobron, som 1984 sa upp sig från glassfabriken för att bli heltidsbryggare, står med båda benen i den belgiska myllan. De är dessutom duktiga på marknadsföring.

– Den första brygden var på endast 49 liter, minns Pierre Gobron som med stolthet berättar att produktionskapaciteten vuxit under åren.

Riktigt hantverk

Två vörtpannor gör det möjligt att samtidigt producera 14 000 liter. De sex jästankarna på 18 000 liter vardera har nyligen kompletterats med ytterligare sex tankar som var och en rymmer 36 000 liter. Investeringar har även gjorts i buteljeringsanläggningen.

– Vi har lyckats bra trots att vår distributionsapparat i det närmaste är obefintlig, berättar han stolt. Den som vill ha våra produkter får vackert åka hit och hämta…

Detta gäller dock inte exporten, hela 65 procent av bryggeriets produktion går till utlandet. Öldrickare i länder som exempelvis Frankrike, Italien och Holland har uppmärksammat produkterna. Men det köps faktiskt även från Japan och Kanada också.

Sortimentet har successivt breddats från de ursprungliga två sorterna, La Chouffe som är ett ljust öl och det mörka Mc Chouffe. Alkoholstyrkan i dessa båda brygder kan variera något, riktmärket är imponerande 8,5 respektive 9,2 volymprocent. Till nyheterna hör ett lättare sommaröl, 4,5-procentiga Bière du soleil, vinterstarka N’Ice Chouffe och Bok 6666 som lånat byns postnummer.

Samtliga sorter är opastöriserade och bryggda på källvatten från Cedrogne. Jästen är av egen kultur. All kornmalt kommer från Pilzen och humlet från Tjeckoslovakien, USA och forna Jugoslavien.

Håller länge

För att få upp alkoholstyrkan tillsätts socker (karamellsocker för färgens skull) och efterjäsning sker på flaskan. Personligen lämnar jag helst kvar bottenjästen i flaskan, medan många tycker att den är både nyttig och god.

Merparten av ölet buteljeras, bara tio procent levereras på fat. Tappning sker på 75 centilitersflaskor samt på vackra 1,5-liters magnumbuteljer, givna presentartiklar.

Pierre Gobron har inte, kanske inte särskilt förvånande, så mycket till övers för storbryggarna. Hantverket försvinner när det ska produceras i jättevolymer, menar han och fortsätter med en suck:

– De moderna bryggerierna är processindustrier som lika gärna skulle kunna producera bensin, filmjölk eller gödsel.

De flesta öl bör som bekant konsumeras i så nära anslutning till framställningen som möjligt. Så inte med La Chouffe och Mc Chouffe. Tester visar att dessa ölsorter med fördel kan lagras och de blir då ännu bättre. Minst två år håller de vid rätt förvaring, sannolikt upp till fem år.

Så hittar du

  • Bryggeriet i Achouffe tar gärna emot besökare. Den lilla byn, som endast återfinns på detaljerade kartor, hittar vi nära Houffalize i den belgiska provinsen Luxembourg. Houffalize ligger i sin tur utmed motorvägen mellan Liege och Arlon.

Sedan dess…

Massor av år har förflutit sedan denna text först publicerades. Intresset för hantverksöl har nått rekordnivåer. Brasserie d`Achouffe har vuxit rejält och köpts av Duvel-Moortgat som är ett spännande dryckesföretag med bland annat Vedett och klassikern Duvel i sortimentet. Och javisst, La Chouffe är fortfarande en jultradition på Systemet.