Radio mot alla odds

Kortvågs- och mellanvågsstationer världen över har under mina yrkesverksamma journalistår spelat en avgörande roll i informationsinhämtningen och därmed i mitt yrke. Att höra radionyheterna direkt från källan är, jag lovar, helt annorlunda och betydligt mer givande än att få dem filtrerade och försenade.

Även om sändningarna på kortvåg är viktiga för mig minskar deras allmänna betydelse i takt med att strömmade webbradio, satelliter, poddradio och andra distributionsformer ökar i popularitet. Utvecklingen på mellanvåg är dessvärre likartad. Många stationer stänger när användarna flyr till andra lyssningsformer.

Förklaringen till att medieföretagen intresserar sig för alternativen är emellanåt dålig mottagningskvalitet på de internationella radiobanden. Dessutom kostar det att underhålla och driva stora sändare när elpriset skjuter i höjden.

Tyvärr är det idag också svårt att med framgång lyssna på kortvåg och mellanvåg för den som bor i stadsmiljö eller nära stora städer. Det saknas plats för att sätta upp de utomhusantenner som behövs för bra mottagning. Samtidigt stör tv-apparater, vindkrafttverk, solceller, värmepumpar och civilisationens alla andra ingredienser.

Därför utlokaliserade jag hösten 2013 mina mottagare! Först stod de i sommarhuset på södra Öland, i den lilla byn Södra Möckleby. Efter några år flyttade jag utrustningen närmare hemmet.

Fler än en person har frågat om det är möjligt att ha sina radiomottagare på ett helt annat ställe än där man lyssnar. Det korta svaret är ja. Nörden i mig förklarar gärna hur:

En SDR-mottagare, jag använder Microtelecom Perseus, är ansluten till en begagnatköpt Dell Optiplex 3040 Micro med 4TB SSD-disk. Datorn är alltid är påslagen och jag kan lyssna (eller spela in) precis när jag vill.

Radiodatorn var till en början uppkopplad via Telenors 3G-nät. Det gick emellanåt lite trögt, men sedan Global Connect drog fiber till fastigheten drar jag såklart nytta av den fasta förbindelsen som både är snabbare och stabilare än mobilt bredband.

För att manövrera radion från min lyssningsfåtölj loggar jag in i fjärrdatorn med hjälp av Splashtop. Ett fantastiskt användbart program, också för den som exempelvis vill hjälpa någon att reda ut PC-problem på distans.

Och jovisst, Splashtop finns också för olika mobila klienter. Inget problem att komma i kontakt med radiodatorn från exempelvis Androidtelefonen.

Jag har för närvarande fyra antenner i olika riktningar att välja mellan. Tyvärr finns det inte plats för tusenmeters ”longwires”, så jag använder mer kompakta lösningar från Wellbrook.

Super KAZ-antennerna är 30 meter i basen och 8 meter i sin högsta punkt. På marken ligger dessutom en så kallad “bog” (beverage on ground) som är en 90 meter lång helt vanlig plastisolerad kabel.

Även fördelarna, som ser till att antennparken kan försörja flera radioapparater, är byggda av Andrew Ikin på Wellbrook. Några fler Wellbrookprodkter lär det tyvärr inte bli eftersom Andrew ledsamt nog gick bort i oktober 2023.

Det är möjligt att på distans växla mellan de olika antennerna. För detta använder jag Remoterig AS-1269. Skulle jag få för mig att rigga fler antenner så finns det tillväxtutrymme i och med att denna växel kan hantera upp till tio antenner.

Eftersom det är en bit mellan lyssnarlya och “radiostället” har jag försökt att på förhand eliminera tänkbara teknikproblem. Vid valet av komponenter till datorn prioriterades driftsäkerhet och låg elkonsumtion högre än prestanda. Höst och vinter är det inte ovanligt med strömavbrott. Därför är datorn i bios inställd att starta om efter avbrott.

Datorer är ju som bekant bara datorer och det händer ju att de hänger upp sig eller krånglar på andra sätt. För att manuellt kunna starta om den och övrig utrustning har jag installerat flera smartuttag, wifi-styrda strömbrytare, från Sonoff som låter mig slå av och på elen via en Androidapp.

Jag har också en “huvudströmbrytare” för hela anläggningen (radio, växel, antennförstärkare, router med mera). Den kommer från Ontech och styrs via SMS.