Om mig

Tidningar är mitt liv!

Att vara utan Internet några längre perioder är svårt, men jag hävdar detta till trots att det är något speciellt med doftande papperstidningar. Och böcker, förstås.

Jag har arbetat som journalist i över 40 år, på heltid sedan 1984. Kärleken till det tryckta ordet började redan i tonåren. Från diverse skoltidningar via fleråriga oavlönade redaktörskap för olika föreningstidningar övergick skrivandet till ett yrke.

Lockad av vad datorer kunde åstadkomma började jag att på allvar bevaka den gryende IT-branschen samtidigt som de första persondatorerna kom till landet. Minns min första Commodore som om det var igår!

Steget upp till IBM PC togs efter stor ekonomisk vånda. Tillsammans med en enkel Epson-skrivare kostade dator och skärm 45 000 kronor. Omräknat till dagens penningvärde handlade det om lika mycket som en ny småbil.

Jag är stolt över att ha fått medverka i en lång rad klassiska, numera nedlagda, tidningar som Datateknik, Bit samt Ljud & Bild. E+T Förlag, Nova Media (numera IDG), Medströms, Media Marketing samt Publicisterna hörde till mina viktigaste dåtida uppdragsgivare.

På fritiden producerades Radio Dator, landets första radioprogram om datorer, i Stockholms närradio. Hans Engström och jag kan nog ta åt oss lite av äran för att Sveriges Radio faktiskt fildelade redan på 1980-talet.

Utöver tusentals artiklar, från tester av produkter till texter om IT-strategi och möten med användare, har jag skrivit ett halvdussin böcker. Flera av titlarna är skrivna tillsammans med Bo Nordlin.

Efter min flytt år 1993 från Stockholm till Skåne var jag under några år anställd som kombinerad redaktör, projektledare och skribent. Först på Affärspress och därefter på Pressens Mediaservice (Nyhetsbyrån PM).

Hösten 2001 blev jag åter igen “min egen” och fri att skriva om det jag gillar mest: teknik, infrastruktur, media och kultur på längden och tvären. Under senare år har upphandling, integritetsfrågor samt nätvalutor intresserat mig särskilt.

Från våren 2008 svarade jag, med ett kortare avbrott, för den dagliga nyhetsbevakningen på Upphandling24. Därifrån gick jag i november 2015 till Inköpsrådet som var en utmanare med fokus på kunskapsutbyte mellan upphandlare, leverantörer, konsulter och jurister. Våren 2019 slöts cirkeln när Inköpsrådet och Upphandling24 blev ett.

Just nu trappar jag både ner och upp. Ner med skrivandet och upp med min röda Gibson SG.


In brief
Per Eriksson has been writing about the rapidly changing computer and telecom industry for more than 40 years. His work appears in several magazines, newspapers and online publications, including Computer Sweden, TechWorld, Upphandling24 and Inköpsrådet. He has authored half a dozen books on computer technology.