Dags att prata pengar

3 feb

Det har blåst snålt kring Spotify under de gångna veckorna. Strömningsjätten, som nu också erbjuder en stor mängd poddar. I protest mot den kontroversielle poddprataren Joe Rogan, som Spotify betalat miljardbelopp för att knyta upp, har artister som Neil Young och Joni Mitchell valt att dra tillbaka sin musik från tjänsten.

Bra att Spotifys bristande publicistiska ansvar diskuteras. Det är också hög tid att också sätta fokus på Spotifys usla villkor gentemot dem som fyller tjänsten med musik. För att en artist ska tjäna en tia behöver en låt streamas ungefär 250 gånger. Samtidigt hör Spotifys grundare och ledningsgrupp till Sveriges mest välbetalda.

Höga löner är en sak, men på bekostnad av kulturarbetare? Kommer osökt att tänka på de illa betalda bud som levererar mat på beställning. Och de som kör hem folk. Varför kan inte framgångsrika appar betala rimligt till alla dem som möjliggör affärsmodellen? Spotify är en bra app, tveklöst så, men i mina kontakter med artister ber jag om ursäkt för att Spotify är, eller rättare sagt var, svenskt.

Publicerat 2022-02-03