Bilradio utan mellanvåg

13 apr

Är en hundraårig mellanvågsera på väg att dö? Flera biltillverkare i främst USA, bland annat Ford, låter mellanvågsbandet försvinna från de radioapparater som monteras i vissa nya modeller. Det gäller främst elbilar, där batteri och elektronik sägs störa mottagningen, men även i fossilfordon.

Förklaringen från fordonsindustrin är att det finns alternativ till AM såsom FM och strömmande audio. Inte oväntat protesterar radioföretagen vars mellanvågsstationer redan är hårt pressade ekonomiskt.

”Mellanvågskramarna” menar bland annat att bilister riskerar att bli oinformerade om exempelvis naturkatastrofer. Emergency Alert System (EAS) sänds ut via ett nät av utvalda AM-stationer och på vissa håll i det vidsträckta landet finns ingen annan radiotäckning.

Uppvaktning av kongressledamöter pågår från bland annat NAB (National Association of Broadcasters). Pratradiovärden Mark Levin har lanserat en annan och helt egen teori. Han menar att biltillverkarna agerar för att stoppa konservativa pratprogram som hans.

Publicerat 2023-04-13