Bitcoinkarusellen snurrar på

28 feb

Innan vi tog helg hann MtGox förklara sig bankrutt. Om man nu kan säga så om ett företag som hanterar virtuella pengar? Det svarta hålet är större än någon anat. Utöver närmare 750 000 ”kryptomynt” som förvarades åt kunder har bolagets egna tillgångar på cirka 100 000 bitcoins gått upp i rök. Oklart om det är på grund av teknikfel eller tjuveri.

Andra bitcoinaktörer är nu pilsnabba att distansera sig från MtGox. Kommentarer som att ”det kanske till och med bra för branschens utveckling att ett företag som slarvat med säkerheten gick omkull” hörs vida omkring. Låt gå att man tog mångas besparingar med sig.

Hur som helst visar det som hänt på svagheterna med bitcoin. Ingen insättargaranti. Ingen nation eller riksbank som står bakom valutan. Inga myndigheter som ställer krav på de företag som faktiskt hanterar kundmedel i miljon- eller miljardstorlek. Bara en valuta som nätanonymiteten gör högintressant för brottslingar.

Vill du följa med i bitcoinkarusellen? Följ då bloggaren Ryan Selkis, The Two-Bit Idiot, som avslöjade MtGox stora problem.