Centerpartister som kovänder

9 apr

EU-domstolen har ogiltigförklarat datalagringsdirektivet. Det är ett för den personliga integriteten ett helt rätt beslut.

Nu är frågan om vad som händer med den svenska lag som bygger på direktivet och som sedan den första maj 2012 tvingat teleoperatörer att spara trafikdata i minst sex månader. Bahnhof agerar omedelbart genom att avbryta all datalagring och dessutom radera uppgifter som redan fanns sparade.

Samtidigt som jag gläds över beslutet förfasas jag av den politiska ohederligheten runt frågan. Centerpartiets Anna-Karin Hatt twittar om en stor seger för partiet medan Kent Johansson konstaterar att beslutet är ett välkommet vägval för den personliga integriteten. Han beskriver domen är en milstolpe i kampen för integritet och grundläggande rättigheter.

Mycket munläder från ledande representanter för ett parti som i riksdagen röstade för att införa datalagringsdirektivet. Försök inte att dribbla bort oss minnesgoda.