Dator full av skräp

20 feb

Sällan har jag skaffat mig en dator med så mycket onödig barlast som i min nya Lenovo U430p. Mer än dussinet onödiga applikationer, reklamvisare och ”prova-på-program”. Obehövliga program, som inte sällan startas automatiskt, tar plats och sänker datorns prestanda.

Misstänker att ”bloatware” är tillverkarens sätt att kompensera sig för ett lågt pris. Något som vi användare får betala i form av den tid det tar att plocka bort skräpet eller göra en ren Windows-installation.

I min dator bjuder Lenovos förinstallerade program dessutom på ett säkerhetshål, vilket är extra allvarligt. Kritiken har fått företaget att sluta lägga Superfish på datorerna, men eftersläpning gör att du bör undersöka om även din Lenovo har detta både onödiga och potentiellt farliga program. Instruktioner om hur program och systemcertifikat tas bort finns här.