Upphandling under luppen

27 jan

Atea är den största IT-leverantören till svensk offentlig sektor. I Malmö vann företaget en av kommunens upphandlingar genom låga priser på Appleprodukter. Så låga att konkurrenter undrade hur bolaget skulle kunna leverera till de priserna på ett flera år långt avtal.

Fast när fakturorna kom visade det sig att Atea tog ett helt annat pris än det som stod på offerten. Enligt min granskning, som publicerats på Inköpsrådet, överdebiterade man med över 200 000 kronor bara på de så kallade Ituneskorten – samtidigt som kommunens uppföljning och kontroll verkat vara allt annat än fungerande.

I Danmark står Atea i skottgluggen i vad som kan vara den största besticknings- och mutaffären hittills i offentlig sektor. Två fängelsedomar är redan avkunnade. Jag säger inte att samma metoder används på den här sidan sundet, men lite osunt känns det.

Publicerat 2017-01-27