Ingen ersättning för radio i bilen

17 jan

Svenska artisters och musikers intresseorganisation, Sami, ville att hyrbilsföretag som hyr ut bilar med radiomottagare skulle betala ersättning enligt 47 § upphovsrättslagen. Fast någon sådan skyldighet finns inte enligt en färsk dom från Patent- och marknadsöverdomstolen.

En av huvudfrågorna i målet var om det skett en ”överföring till allmänheten” när ett företag hyrt ut bilar utrustade med radio. Hyrbilskunderna har ju därigenom givits möjlighet att lyssna på material som är skyddat enligt upphovsrättslagen.

Enbart installationen av en radio – och vilken bil är inte standardmässigt utrustad med en sådan? – inte tillräcklig för att det ska vara fråga om en överföring. Enligt domen ska Sami betala Nordisk Biluthyrnings rättegångskostnader.

Publicerat 2018-01-17