Kinapaketen beskattas

16 feb

Privatpersoners e-handelsköp från Kina har ökat kraftigt under senare år. De nya avgifter som kommer den 1 mars kommer i alla fall att sätta stopp för min shoppingglädje.

På Ali Express, Ebay och Wish är många prylar betydligt billigare än i svenska butiker. Kinesiska säljare kan, utan mellanhänder och med subventionerat porto, sälja direkt till Sverige.

Hittills har de flesta småpaket runnit igenom tullen utan avgift. Från och med den 1 mars kommer alla postförsändelser med ett deklarerat värde som anländer utifrån EU:s tullunion att momsbeläggas från den första kronan, i normalfallet med 25 procent.

För försändelser med ett deklarerat värde på under 1 500 kronor kommer Postnord att ta en administrativ avgift om 75 kronor. För försändelser med ett deklarerat värde på 1 500 kronor eller mer kommer den nuvarande avgiften på 125 kronor kvarstå. Utöver kostnaden för momsdeklaration täcker den slanten även kostnaden för att utföra en tulldeklaration.

Misstänker att andelen ”gåvopaket” kommer att öka framöver. Liksom ljuget om vad skickade varor egentligen kostar.

Publicerat 2018-02-16