Kul minnen från då

16 mar

Mitt förflutna har hunnit ikapp mig. Nej, skämt åsido. Det var verkligen kul att över en riktig öl på Bishops Arms försöka komma ihåg detaljer från 1980-talets början då Radio Dator för första gången i Sverige spred gratisprogram via etern.

De första hemdatorerna från Commodore, Spectravideo, Microbee och Sinclair använde vanliga ljudkassetter som sekundärt minne. Disketter kom först senare. Vi spelade upp detta ”datoroljud” över Stockholms närradios FM-frekvens 88 MHz. Om du kommer ihåg hur ett analogt modem låter vid handskakning så förstår du vad icke intresserade lyssnare fick stå ut med.

Idén kom från BBC. Jag och Hans Engström är fortfarande stolta över att ha fört den vidare till Sveriges Radio och ”Datorernas Värld”. Hur som helst. Rent tekniskt fungerade det hela fint och det var det som intresserade ölkompisen Jimmy Wilhelmsson. Han håller som bäst på att skriva boken Generation 64 – om och för alla oss som växte upp med Commodore 64 – med utgivning till hösten. Härligt att någon tittar bakåt när de flesta blickar framåt!