Archive | En dos nostalgi RSS feed for this section

Riktigt kul radioevenemang

10 aug

Hörby Radioförening och ESR (Experimenterande Svenska Radioamatörer) arrangerar årets Veteranljuddag mellan kl 10 och 15 lördagen den 2 september 2023. Den som besökt tidigare Veteranljuddagar vet hur trevligt det är vid Kulturhuset i Östra Sallerup, Hörby.

Som vanligt kommer det att bjudas på föredrag (här är kompletta programmet), bakluckeloppis, bytesstund samt auktion av radiogrejor. Det går att fika och köpa grillkorv på plats. Hörby Radioförenings fina museum kommer såklart att vara öppet samtidigt som Hörby Mellanvåg är i etern på 1179 kHz.

Gratis inträde och inga parkeringsavgifter. Förhandsanmälan behövs inte. Don’t miss it!

Publicerat 2023-08-10

Långvågen blir allt tystare

28 jun

Bara en tidsfråga innan långvågsbandet på våra radiomottagare är helt avlövat på radiosignaler. Irland har redan försvunnit från 252 kHz. Nu börjar BBC Radio 4 förbereda sina lyssnare på att Droitwichsändaren på 198 kHz kommer att stänga.

De nedslående nyheterna är fler. Enligt Ydun’s Medium Wave Info lägger Danmarks Radio den sista december i år ner Kalundborg på 243 kHz. Även om själva sändaren är en relativt ny och energieffektiv 50 kW Nautel andas anläggningen som sådan, med de vackra antenntornen, dansk radiohistoria sedan 1927.

Publicerat 2023-06-28

Suveräna fotosajter försvinner

9 maj

Som fotointresserad har jag i tjugo års tid regelbundet hängt på sajten DPReview. Här bjuds det på grymt genomarbetade tester av digitalkameror och ett väldigt hjälpsamt forum. Tyvärr är detta snart historia eftersom sajten ska avvecklas.

Ägaren Amazon tänkte ursprungligen slå igen butiken den 10 april 2023, men på grund av protester från läsare har man skjutit lite på nedläggningen. Förhoppningen är att redaktionellt material och forum ska ligga kvar online. Detta till skillnad från den konkurrerande fotosajten Imaging Resources, grundad av Dave Etchells ungefär samtidigt som DPReview, som häromdagen bara försvann från nätet.

Hur kommer det sig då egentligen att två ”genombra” fotowebbplatser tvingas slå igen? I synnerhet nu när sociala medier ger så fina möjligheter att publicera bilder. Förklaringen stavas marknadskrafter. Mobiltelefonernas allt bättre fotomöjligheter har fått försäljningen av digitalkameror att rasa och produktnyheterna på detta område är numera rätt få.

Publicerat 2023-05-09

Radio Caroline vill öka

22 apr

Den brittiska mellanvågsstationen Radio Caroline på 648 kHz är alltid trevlig att lyssna på. Mycket pekar mot att dess signal kommer att förbättras. För närvarande sänder man med 4 kW, men man har till brittiska licensmyndigheten Ofcom ansökt om en höjning av effekten. Förhoppningen är att i närtid få öka till 16 kW och därefter till 27 kW, vilket är sändarens maxeffekt. Kul att man satsar nu när så många andra stationer stänger av sina mellanvågssändare.

Radio Caroline för dessutom ”piratarvet” vidare genom att vårda sändarbåten Ross Revenge. En insamling pågår som bäst för att få råd att ta upp fartyget i torrdocka för inspektion och nödvändiga reparationer. Just nu har man fått in 25 000 pund, vilket är en bra bit från målet på 150 000 pund. Med 25 dagar kvar av kampanjen blir det förhoppningsvis mer pengar in.

Publicerat 2023-04-22

Minns Radio Syd

16 apr

Tisdagen den 25 april 2023 hyllas piratradiodrottningen Britt Wadner vars Radio Syd sände från fartygen Cheeta 1 och Cheeta 2 i Öresund under 1960-talets första hälft. Sändningarna blir mycket populära, men motarbetades av svenska myndigheter som försvarade radiomonopolet. Britt Wadner tvingades till och med i fängelse.

Radio Igloo har i samarbete med Malmö Kortvågsklubb ställt samman ett minnesprogram över denna pionjär i etern. Sändningen startar kl 17:00 UTC (19:00 svensk sommartid) på kortvågsfrekvensen är 5940 kHz.

Publicerat 2023-04-16

Ljud för oss veteraner

20 jun

Sommarens/höstens trivsammaste radioevenemang arrangeras i Hörby! Lördagen den 3 september genomför Hörby Radioförening i samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer win traditionsenliga Veteranljuddag. Platsen är HRF:s lokal och i parken vid Kulturhuset i Östra Sallerup.

Det digra programmet sträcker sig från kl 10 till kl 15. Auktion, museivisning, bakluckeloppis, fika, korvgrillning, föredrag och mer är planerat. Och så en extra bonus… Hörby Mellanvåg kommer att vara onair på 1179 kHz.

Publicerat 2022-06-20

Kassetten tillbaka skatten bort

21 apr

Den så kallade ”kassettskatten” ska försvinna. Det föreslår en statlig utredning som presenterades idag. Innan medielandskapet såg ut som det numera gör fick artister, upphovsmän och andra rättighetsinnehavare ersättning för legal privatkopiering, alltså när LP-skivor kopierades till kassett, genom en avgift som lades ovanpå kassetternas pris.

När kompaktkassetterna fasades ut började andra typer av minnen ett belastas med denna ”skatt”. Problemet är att det var djupt orättvist mot köpare av CD-skivor, hårddiskar och mobiler med inbyggda minnen som inte privatkopierar.

De flesta konsumerar numera via strömmande ljud och bild. Enligt Elektronikbranschen har privatkopieringen i Sverige i princip upphört. Ändå fick man genom kassettskatten betala dubbelt.

Men kanske är teknikskiftet inte helt solklart. LP-skivor säljer nu bättre än CD och en hel del artister med retroflair ger återigen ut sin musik på… Kassett.

Utredningen om privatkopieringsersättning (Ju 2020:18) vill i sitt betänkande inte ta bort ersättningen, vilket skulle slå mot underhållningsindustrin. Förslaget är att skapa en myndighet som ska sätta ersättningsnivån genom att bedöma hur stor skada en upphovsrättsinnehavare har lidit.

Publicerat 2022-04-21

13 galet bra låtar

16 jul

The Honeycutters kommer från Asheville i North Carolina. Efter fyra album tar bandet på sin femte fullängdare steget ut och byter namn till det man hela tiden varit: Amanda Anne Platt & The Honeycutters.

Alla skivorna är härliga, den senaste inte minst. Country, men ändå inte. Rock, såklart. Spår av folkmusik. Americana. Real roots, indeed. Självbetitlade Amanda Anne Platt & The Honeycutters är packat med 13 låtar, mer än på de flesta album nuförtiden.

Amanda skriver fantastiskt personligt. Om livet, kärleken, pengarna, uppbrotten, naturen, nystarterna, musiken. Definitivt inga ovanliga låtämnen, men präglade av berättarglöd, empati och positiv grundsyn.

Vad sägs om Birthday song? ”Every time it gets colder I get another year older… I start looking for lines in the bathroom mirror… but when I lay down at night I swear I must have done something right… cause I’m still so damn glad to be here…”

Publicerat 2020-07-16

I väntans tider

26 aug

Jeff Lynnes BBC-konsert i Hyde Park år 2014 lockade 50 000 åskådare. Även spelningarna på bland annat Wembley år 2017 drog jättepublik. Så många längtade efter att se Electric Light Orchestras frontman att det även blev en lång USA-turné tidigare i år.

Själv är jag fast som ”ELO-fan” sedan tonåren. Självklart ser jag fram mot löftet om ett nytt album senare i år. Bara Richard Tandy från originaluppsättningen spelar då och då, men det nya band som Mike Stevens rekryterat är otroligt samspelt.

Vilken är då bästa låten? Evil woman? One Summer Dream? Livin’ thing? Telephone line? Don’t bring me down? Njae, kika på den här formidabla liveinspelningen av Do ya?

Publicerat 2019-08-26

Ingen vår i Tyskland

28 nov

Nästan så att dagens nyhet från Tyskland kom som en chock, trots att den ändå inte förvånar. I många år har jag mött våren i Hannover på CEBIT-mässan. Här har IT-branschen visat upp sig med nya tjänster och prylar i 33 års tid.

Det har alltid funnits massor att skriva hem om därifrån. Jag minns trängseln i de hetaste mässmontrarna och skyhöga hotellpriser. När CEBIT stod på toppen kom 800 000 besökare. Det innebar oändliga promenader mellan hallarna på det vidsträckta Messegelände.

I fjol lockade mässan ”bara” 120 000 besökare och nu kommer alltså beskedet om att Deutsche Messe ”strukturerar om” sitt utbud och lägger ner CEBIT. Hugade utställare och alla vi nördar hänvisas till den årliga industrimässan Hannover Messe (1-5 april) där det kan bli ett hörn om IT.

Publicerat 2018-11-28

Datorbutiken som alltid funnits

20 dec

En av de klassiska distanshandlarna biter i gräset… Nu är konkursen ett faktum för Misco. Företaget, som startade som Dabus, har funnits under alla år jag skrivit om teknik. Något som jag på allvar började göra i samband med lanseringen av IBM PC år 1981.

Misco grundades för mer än femtio år sedan, alltså långt före dagens postorderjätte Dustin. Ja, jag är gammal nog att minnas såväl Dabus som Dustins tryckta kataloger. Misco hade flera statliga ramavtal, men är i övrigt kanske inte saknad av så många. Omdömena på exempelvis Prisjakt skvallrar om att servicen har svajat på senare tid.

Publicerat 2017-12-20

Inspiration från långvåg

23 okt

Det finns favoriter och så finns det FAVORITER. Jeff Lynne hör hit. Albumen med Electric Light Orchestra är så utspelade som de kan bli. För att inte tala om hans soloskiva Armchair Theatre från 1990.

Fast det här ska handla om hans andra solo, som gavs ut 2012. Jup, han kan inte anklagas för att ha bråttom…

Tvåan heter, hör upp radionördar, Long wave. En kanonskiva som är inspirerad av kristallmottagare och de låtar som Jeff Lynne växte upp med som barn i Birmingham. Kan inte annat än rekommenderas.

Publicerat 2017-10-23

Riktigt hjärtkrossande

3 okt

Få av de artister som jag upptäckte som ung musiklyssnare har hållit i längden. Tom Petty är ett undantag. Nynnar regelbundet på låtar från alla hans och Heartbreakers skivor, liksom dem alltför få album som Traveling Wilburys gjorde. Minns fortfarande min resa till Gainesville, innan han riktigt hade slagit igenom.

Trots att Tom Petty nu tystnat, han dog igår kväll, lever låtar som American girl, Luna, Refugee och Breakdown kvar. För att inte tala om A face in the crowd. Tack för musiken!

Publicerat 2017-10-03

Radiomannen mot strömmen

3 maj

Det är omöjligt att inte gilla Bob Bittner. Det är radiomannen som går mot strömmen i amerikansk radio genom att spela den musik som han själv älskar. Motown, tidig rock, country, storband…

I den genomkommersiella amerikanska radiobranschen är stationen WJIB på 740 kHz rätt unik. I en intervju med Boston Globe konstaterar Bob Bittner frankt att han hatar reklam, så därför struntar han i att sända sådant.

Stationen går runt genom stöd från lyssnare plus en och annan uthyrd timme. Även om ägaren blir allt annat än rik på kuppen verkar finansieringsmodellen fungera. Genom åren har The Memories Stations blivit fler: WJTO (730 kHz), WLVP (870 kHz) och WJYE (1280 kHz) kör samma härliga musikmix.

Nu senast, i februari, tog Bob Bittner över en sann klassiker bland östkustationerna som brukar höras här i Sverige vid goda DX-konds. Det är WLAM som varit i etern sedan år 1947 och som under senare år haft en rad olika ägare. Frekvensen är 1470 kHz.

Vi minns Radio Syd

20 jan

I dagarna för femtio år sedan sattes punkt för en viktig epok inom svensk radio- och musikhistoria. Även om Radio Nord ofta får störst uppmärksamhet av de svenska ”radiopiraterna” var Radio Syd folkets val i södra Sverige.

Fast på morgonen den 20 januari 1966 var det tyst på FM-frekvensen 91,5 MHz. Det sades att Radio Syd tvingats flytta sitt sändarfartyg Cheeta II från sin position söder om Ven på grund av väder och isläge, men det var början till slutet. Eller, rättare sagt, början på en radioepok i Gambia dit Britt Wadner flyttade Radio Syd som där kom att sända fram till år 2002.

Mycket pekar på att Britt Wadner tog det bistra vädret som ursäkt för att avsluta denna radioresa. Några månader senare täppte regeringen nämligen till de sista hålen i radiolagen.

Lagom till detta trista jubileum har Beatlesexperten Staffan Olander och Ulf Clarén, som tidigare arbetat som nöjesjournalist på Sydsvenskan, skrivit en trevlig bok om Radio Syd.

Tiotaggare i radio

2 dec

Kjell Höglund är i mina ögon en av svenskt musiklivs verkliga tiotaggare. Det säger Magnus Thorén som gjort en dokumentär om den artist som under decennier charmat press och publik med sina egensinniga och filosofiska låtar.

Själv kommer jag att bänka mig vid radion för att lyssna, det är en sak som är helt säker! Radiodokumentären Ett liv är kort sänds lördagen den 19 december klockan 23.07 i Sveriges Radio P4 och onsdagen den 6 januari 2016 klockan 17.00 i Sveriges Radio P1. Redan från och med söndagen den 6 december finns programmet på Sveriges Radios webb.

Passar förresten på att gratulera Kjell så här i förskott. Han fyller 70 år den 8 december.

Kassettskatt åter på tapeten

20 okt

Den så kallade kassettskatten infördes för mer än 40 år sedan. Tanken var att kompensera artister och upphovsmän när privatpersoner kopierade vinylskivor till kassettband.

Enligt lagen ska skatten tas ut på enheter som är ”särskilt ägnade” för privatkopiering. Jag måste säga att Copyswede, som för artisternas talan, är duktiga på att få domstolarnas gehör i breddningen av begreppet ”särskilt ägnade”.

Moderna mobiltelefoner är multimaskiner. Själv har jag svårt att skriva under på att de skulle vara ”särskilt ägnade” för att lagra film och musik. Detsamma gäller nu datorer och surfplattor enligt en färsk dom. Samt usb-minnen och hårddiskar som beskattas i förhållande till sin lagringskapacitet.

Trots att musik idag strömmas betalar du som köpare upp till 80 kronor extra till Copyswede för exempelvis din nya externa hårddisk. Trots att den ska användas för säkerhetskopiering och egenhändigt tagna bilder.

Elektronikbranschen anser att konsumenterna straffas för en verksamhet de inte sysslar med. Är böjd att hålla med om att kassettbandsskatten är föråldrad och bör avskaffas.

Windows 95 – 20 år idag

24 aug

Idag är det precis 20 är sedan Microsoft lanserade Windows 95 till tonerna av Rolling Stones Start me Up. Får man säga grattis, Bill Gates? Time flies!

Jag recenserade detta nya grafiska operativsystem i den, på den tiden, inflytelserika datortidningen Bit. I artikeln konstaterades att ”under de tolv år som jag bevakat dataindustrin har ingen produktlansering förorsakat ett så stort mediapådrag som lanseringen av Windows 95”.

Rådet var dock att avvakta en tid med att installera – tills dess att Windows 95 visat vad det går för. Vis som jag då var kunde jag konstatera att den första versionen av program alltid har inbyggda fel som rättas efterhand. Detta gäller i synnerhet så pass komplicerade program som operativsystem.

Tänk om jag hade läst min egen recension innan jag kastade mig över Windows 10? Ja, det är mänskligt att förtränga!

Favorit på fall

19 jan

En av de klassiska amerikanska butikerna med inriktning på datorer, hemelektronik och mobiltelefoni befinner sig på konkursens rand. Det handlar om Radio Shack. Tänk Kjell & Co. Fast mer och större.

Lite ledsamt, tycker jag, som under alla USA-resor gjort mig ärende till någon av den närmare hundra år gamla kedjans över 5 000 butiker. Fast samtidigt är det bara att inse fakta – e-handeln är en övermäktig konkurrent. Samtidigt undrar jag hur det kommer att gå för en av mina andra favoritbutiker, Fry’s, som har ett antal lador i västra och sydvästra USA.

Vi bugar för transistorn

18 okt

Transistorn, en nyckelkomponent i modern elektronik, hör utan tvekan till de viktigaste uppfinningar som gjorts. Visst var det trögt i början för transistorn, som inledningsvis var dyr att tillverka, men snart blev den ett alternativ till radioröret.

För idag precis 60 år sedan lanserades den första transistorradion och vad som skett därefter är, som det brukar sägas, historia. Regency TR-1 hade fyra transistorer och ett batteri som höll i 20 timmar. Priset? Omräknat till dagens valuta kostade TR-1 cirka 4 500 kronor.

Därefter kom en strid som av mottagare som lät oss lyssna på världen. Kika på det här fina bildspelet som Zeit Magazin bjuder på. Bland de svenska tillverkarna märks Aga, Dux och Luxor. Visst känner du igen någon av dessa apparater?