Archive | En dos nostalgi RSS feed for this section

13 galet bra låtar

16 jul

The Honeycutters kommer från Asheville i North Carolina. Efter fyra album tar bandet på sin femte fullängdare steget ut och byter namn till det man hela tiden varit: Amanda Anne Platt & The Honeycutters.

Alla skivorna är härliga, den senaste inte minst. Country, men ändå inte. Rock, såklart. Spår av folkmusik. Americana. Real roots, indeed. Självbetitlade Amanda Anne Platt & The Honeycutters är packat med 13 låtar, mer än på de flesta album nuförtiden.

Amanda skriver fantastiskt personligt. Om livet, kärleken, pengarna, uppbrotten, naturen, nystarterna, musiken. Definitivt inga ovanliga låtämnen, men präglade av berättarglöd, empati och positiv grundsyn.

Vad sägs om Birthday song? ”Every time it gets colder I get another year older… I start looking for lines in the bathroom mirror… but when I lay down at night I swear I must have done something right… cause I’m still so damn glad to be here…”

Publicerat 2020-07-16

I väntans tider

26 aug

Jeff Lynnes BBC-konsert i Hyde Park år 2014 lockade 50 000 åskådare. Även spelningarna på bland annat Wembley år 2017 drog jättepublik. Så många längtade efter att se Electric Light Orchestras frontman att det även blev en lång USA-turné tidigare i år.

Själv är jag fast som ”ELO-fan” sedan tonåren. Självklart ser jag fram mot löftet om ett nytt album senare i år. Bara Richard Tandy från originaluppsättningen spelar då och då, men det nya band som Mike Stevens rekryterat är otroligt samspelt.

Vilken är då bästa låten? Evil woman? One Summer Dream? Livin’ thing? Telephone line? Don’t bring me down? Njae, kika på den här formidabla liveinspelningen av Do ya?

Publicerat 2019-08-26

Ingen vår i Tyskland

28 nov

Nästan så att dagens nyhet från Tyskland kom som en chock, trots att den ändå inte förvånar. I många år har jag mött våren i Hannover på CEBIT-mässan. Här har IT-branschen visat upp sig med nya tjänster och prylar i 33 års tid.

Det har alltid funnits massor att skriva hem om därifrån. Jag minns trängseln i de hetaste mässmontrarna och skyhöga hotellpriser. När CEBIT stod på toppen kom 800 000 besökare. Det innebar oändliga promenader mellan hallarna på det vidsträckta Messegelände.

I fjol lockade mässan ”bara” 120 000 besökare och nu kommer alltså beskedet om att Deutsche Messe ”strukturerar om” sitt utbud och lägger ner CEBIT. Hugade utställare och alla vi nördar hänvisas till den årliga industrimässan Hannover Messe (1-5 april) där det kan bli ett hörn om IT.

Publicerat 2018-11-28

Datorbutiken som alltid funnits

20 dec

En av de klassiska distanshandlarna biter i gräset… Nu är konkursen ett faktum för Misco. Företaget, som startade som Dabus, har funnits under alla år jag skrivit om teknik. Något som jag på allvar började göra i samband med lanseringen av IBM PC år 1981.

Misco grundades för mer än femtio år sedan, alltså långt före dagens postorderjätte Dustin. Ja, jag är gammal nog att minnas såväl Dabus som Dustins tryckta kataloger. Misco hade flera statliga ramavtal, men är i övrigt kanske inte saknad av så många. Omdömena på exempelvis Prisjakt skvallrar om att servicen har svajat på senare tid.

Publicerat 2017-12-20

Inspiration från långvåg

23 okt

Det finns favoriter och så finns det FAVORITER. Jeff Lynne hör hit. Albumen med Electric Light Orchestra är så utspelade som de kan bli. För att inte tala om hans soloskiva Armchair Theatre från 1990.

Fast det här ska handla om hans andra solo, som gavs ut 2012. Jup, han kan inte anklagas för att ha bråttom…

Tvåan heter, hör upp radionördar, Long wave. En kanonskiva som är inspirerad av kristallmottagare och de låtar som Jeff Lynne växte upp med som barn i Birmingham. Kan inte annat än rekommenderas.

Publicerat 2017-10-23

Riktigt hjärtkrossande

3 okt

Få av de artister som jag upptäckte som ung musiklyssnare har hållit i längden. Tom Petty är ett undantag. Nynnar regelbundet på låtar från alla hans och Heartbreakers skivor, liksom dem alltför få album som Traveling Wilburys gjorde. Minns fortfarande min resa till Gainesville, innan han riktigt hade slagit igenom.

Trots att Tom Petty nu tystnat, han dog igår kväll, lever låtar som American girl, Luna, Refugee och Breakdown kvar. För att inte tala om A face in the crowd. Tack för musiken!

Publicerat 2017-10-03

Radiomannen mot strömmen

3 maj

Det är omöjligt att inte gilla Bob Bittner. Det är radiomannen som går mot strömmen i amerikansk radio genom att spela den musik som han själv älskar. Motown, tidig rock, country, storband…

I den genomkommersiella amerikanska radiobranschen är stationen WJIB på 740 kHz rätt unik. I en intervju med Boston Globe konstaterar Bob Bittner frankt att han hatar reklam, så därför struntar han i att sända sådant.

Stationen går runt genom stöd från lyssnare plus en och annan uthyrd timme. Även om ägaren blir allt annat än rik på kuppen verkar finansieringsmodellen fungera. Genom åren har The Memories Stations blivit fler: WJTO (730 kHz), WLVP (870 kHz) och WJYE (1280 kHz) kör samma härliga musikmix.

Nu senast, i februari, tog Bob Bittner över en sann klassiker bland östkustationerna som brukar höras här i Sverige vid goda DX-konds. Det är WLAM som varit i etern sedan år 1947 och som under senare år haft en rad olika ägare. Frekvensen är 1470 kHz.

Vi minns Radio Syd

20 jan

I dagarna för femtio år sedan sattes punkt för en viktig epok inom svensk radio- och musikhistoria. Även om Radio Nord ofta får störst uppmärksamhet av de svenska ”radiopiraterna” var Radio Syd folkets val i södra Sverige.

Fast på morgonen den 20 januari 1966 var det tyst på FM-frekvensen 91,5 MHz. Det sades att Radio Syd tvingats flytta sitt sändarfartyg Cheeta II från sin position söder om Ven på grund av väder och isläge, men det var början till slutet. Eller, rättare sagt, början på en radioepok i Gambia dit Britt Wadner flyttade Radio Syd som där kom att sända fram till år 2002.

Mycket pekar på att Britt Wadner tog det bistra vädret som ursäkt för att avsluta denna radioresa. Några månader senare täppte regeringen nämligen till de sista hålen i radiolagen.

Lagom till detta trista jubileum har Beatlesexperten Staffan Olander och Ulf Clarén, som tidigare arbetat som nöjesjournalist på Sydsvenskan, skrivit en trevlig bok om Radio Syd.

Tiotaggare i radio

2 dec

Kjell Höglund är i mina ögon en av svenskt musiklivs verkliga tiotaggare. Det säger Magnus Thorén som gjort en dokumentär om den artist som under decennier charmat press och publik med sina egensinniga och filosofiska låtar.

Själv kommer jag att bänka mig vid radion för att lyssna, det är en sak som är helt säker! Radiodokumentären Ett liv är kort sänds lördagen den 19 december klockan 23.07 i Sveriges Radio P4 och onsdagen den 6 januari 2016 klockan 17.00 i Sveriges Radio P1. Redan från och med söndagen den 6 december finns programmet på Sveriges Radios webb.

Passar förresten på att gratulera Kjell så här i förskott. Han fyller 70 år den 8 december.

Kassettskatt åter på tapeten

20 okt

Den så kallade kassettskatten infördes för mer än 40 år sedan. Tanken var att kompensera artister och upphovsmän när privatpersoner kopierade vinylskivor till kassettband.

Enligt lagen ska skatten tas ut på enheter som är ”särskilt ägnade” för privatkopiering. Jag måste säga att Copyswede, som för artisternas talan, är duktiga på att få domstolarnas gehör i breddningen av begreppet ”särskilt ägnade”.

Moderna mobiltelefoner är multimaskiner. Själv har jag svårt att skriva under på att de skulle vara ”särskilt ägnade” för att lagra film och musik. Detsamma gäller nu datorer och surfplattor enligt en färsk dom. Samt usb-minnen och hårddiskar som beskattas i förhållande till sin lagringskapacitet.

Trots att musik idag strömmas betalar du som köpare upp till 80 kronor extra till Copyswede för exempelvis din nya externa hårddisk. Trots att den ska användas för säkerhetskopiering och egenhändigt tagna bilder.

Elektronikbranschen anser att konsumenterna straffas för en verksamhet de inte sysslar med. Är böjd att hålla med om att kassettbandsskatten är föråldrad och bör avskaffas.

Windows 95 – 20 år idag

24 aug

Idag är det precis 20 är sedan Microsoft lanserade Windows 95 till tonerna av Rolling Stones Start me Up. Får man säga grattis, Bill Gates? Time flies!

Jag recenserade detta nya grafiska operativsystem i den, på den tiden, inflytelserika datortidningen Bit. I artikeln konstaterades att ”under de tolv år som jag bevakat dataindustrin har ingen produktlansering förorsakat ett så stort mediapådrag som lanseringen av Windows 95”.

Rådet var dock att avvakta en tid med att installera – tills dess att Windows 95 visat vad det går för. Vis som jag då var kunde jag konstatera att den första versionen av program alltid har inbyggda fel som rättas efterhand. Detta gäller i synnerhet så pass komplicerade program som operativsystem.

Tänk om jag hade läst min egen recension innan jag kastade mig över Windows 10? Ja, det är mänskligt att förtränga!

Favorit på fall

19 jan

En av de klassiska amerikanska butikerna med inriktning på datorer, hemelektronik och mobiltelefoni befinner sig på konkursens rand. Det handlar om Radio Shack. Tänk Kjell & Co. Fast mer och större.

Lite ledsamt, tycker jag, som under alla USA-resor gjort mig ärende till någon av den närmare hundra år gamla kedjans över 5 000 butiker. Fast samtidigt är det bara att inse fakta – e-handeln är en övermäktig konkurrent. Samtidigt undrar jag hur det kommer att gå för en av mina andra favoritbutiker, Fry’s, som har ett antal lador i västra och sydvästra USA.

Vi bugar för transistorn

18 okt

Transistorn, en nyckelkomponent i modern elektronik, hör utan tvekan till de viktigaste uppfinningar som gjorts. Visst var det trögt i början för transistorn, som inledningsvis var dyr att tillverka, men snart blev den ett alternativ till radioröret.

För idag precis 60 år sedan lanserades den första transistorradion och vad som skett därefter är, som det brukar sägas, historia. Regency TR-1 hade fyra transistorer och ett batteri som höll i 20 timmar. Priset? Omräknat till dagens valuta kostade TR-1 cirka 4 500 kronor.

Därefter kom en strid som av mottagare som lät oss lyssna på världen. Kika på det här fina bildspelet som Zeit Magazin bjuder på. Bland de svenska tillverkarna märks Aga, Dux och Luxor. Visst känner du igen någon av dessa apparater?

Ungdomskärlek tillbaka igen

7 sep

I min musiklyssnande och närradioproducerande ungdom hörde Technics till de mest uppskattade varumärkena. Jag har haft både förstärkare och skivspelare från detta varumärke från japanska Matsushita. Säg SL-1200 och gårdagens deejays vet vad det handlar om…

Döm av min förvåning när jag här på IFA-mässan i Berlin vandrade förbi Technics monter. En verklig comeback. Produktsortimentet var i och för sig smalt och apdyrt, men kul i alla fall.

I övrigt är det spännande att se alla de nya märken som ”knackar på” dörren till den europeiska marknaden. En rad kinesiska utmanare har stora montrar fyllda av allt från platta skärmar till vitvaror.

Radio Nord återuppstår

16 aug

Tillräckligt gammal för att minnas Radio Nord? Om inte så kan jag fylla i med att stationen, som sände från fartyget Bon Jour, var landets första reklamradio. Under de 16 månader som Radio Nord fick sända blev stationen mycket populär och banade väg för musik i radio.

Ett antal av mina radiokamrater låter Radio Nord återuppstå på lördag den 23 augusti. Radio Nord Revival sänder från radiodagen på Vaxholms kastell och det blir möjligt att lyssna både på mellanvåg (som användes av den ursprungliga stationen) och kortvåg.

Post- och telestyrelsen har licensierat 2,5 kW på mellanvågens 1512 kHz från Vallentuna. Från Sala kommer programmen att sändas på 3915 kHz (5 kW) samt 5810, 6065 och 9295 kHz (10 kW). Ytterligare en sändare, betydligt svagare, kommer att finnas på kastellet. PTS har meddelat licens för 5770 och 6220 kHz med maximalt 0,5 kW. Exakta sändningstiderna är för närvarande oklara, men radiodagen arrangeras mellan 10:00 och 17:00.

En epok är över

23 maj

Jag har genom åren prövat de flesta sätt att ansluta till internet. Uppringt, ISDN, via elnätet, trådlöst, fiber… Minns fortfarande mitt allra första modem. Svensktillverkat från Selic. 300 bps. Och mitt sista. Från US Robotics. 56 000 bps.

Varför så nostalgisk? Jo, jag noterade just att en epok går i graven. Telia avvecklar nu uppringt internet. Bolaget lanserade denna tjänst år 1995 och jag har förstås använt den flitigt. Liksom Algonet.

Uppringt internet var dyrt och blockerade dessutom telefonen för samtal. Ingen slösurf på den tiden inte.

Kul minnen från då

16 mar

Mitt förflutna har hunnit ikapp mig. Nej, skämt åsido. Det var verkligen kul att över en riktig öl på Bishops Arms försöka komma ihåg detaljer från 1980-talets början då Radio Dator för första gången i Sverige spred gratisprogram via etern.

De första hemdatorerna från Commodore, Spectravideo, Microbee och Sinclair använde vanliga ljudkassetter som sekundärt minne. Disketter kom först senare. Vi spelade upp detta ”datoroljud” över Stockholms närradios FM-frekvens 88 MHz. Om du kommer ihåg hur ett analogt modem låter vid handskakning så förstår du vad icke intresserade lyssnare fick stå ut med.

Idén kom från BBC. Jag och Hans Engström är fortfarande stolta över att ha fört den vidare till Sveriges Radio och ”Datorernas Värld”. Hur som helst. Rent tekniskt fungerade det hela fint och det var det som intresserade ölkompisen Jimmy Wilhelmsson. Han håller som bäst på att skriva boken Generation 64 – om och för alla oss som växte upp med Commodore 64 – med utgivning till hösten. Härligt att någon tittar bakåt när de flesta blickar framåt!

En användbar souvenir

8 okt

Att torgföra sina galenskaper är kanske ingen vidare idé, men jag bjuder på det. Vanan att från varje utlandsresa ta hem en eller två tuber tandkräm började för trettio år sedan. En användbar, billig och lättpackad souvenir med smak av utlandet!

Även om de stora internationella tillverkarna tenderar att likrikta utbudet finns det intressanta upptäckter att göra. Traditionell mintsmak, amerikanskt bubbelgum, kinesisk tandkräm med tesmak. Darlie, som tidigare hette Darkie. Svart tandkräm med salt från Japan… För att nu bara nämna några av de krämer som fått följa med hem.

Trevligaste tandkrämen, då? Utan tvekan Euthymol i klassisk plåttub som garanterat får mig att vakna på morgonen. Fick en nyligen av min dotter Sally och jag hoppas att den ska räcka länge.

Citatet som alla minns

23 aug

”Det finns ingen anledning till att någon skulle vilja ha en dator i hemmet.” Även om Ken Olsen hävdar att det citatet, som han år 1977 levererade vid the World Future Societys möte i Boston, är taget ur sitt sammanhang kommer det alltid att förknippas med honom.

Det är synd. Riktigt synd. Dessa ord skymmer nämligen Ken Olsens insats som en av datorindustrins största och viktigaste profiler. Visst underskattade denne svensknorskättling, som gick bort år 2011, kraften i PC-revolutionen.

Å andra sidan gjorde han mycket rätt. Digital Equipment gav oss minidatorerna. Själv har jag sköna minnen av såväl PDP som VAX. När företaget stod på toppen hade det närmare 130 000 anställda – bara IBM var större.