Suveräna fotosajter försvinner

9 maj

Som fotointresserad har jag i tjugo års tid regelbundet hängt på sajten DPReview. Här bjuds det på grymt genomarbetade tester av digitalkameror och ett väldigt hjälpsamt forum. Tyvärr är detta snart historia eftersom sajten ska avvecklas.

Ägaren Amazon tänkte ursprungligen slå igen butiken den 10 april 2023, men på grund av protester från läsare har man skjutit lite på nedläggningen. Förhoppningen är att redaktionellt material och forum ska ligga kvar online. Detta till skillnad från den konkurrerande fotosajten Imaging Resources, grundad av Dave Etchells ungefär samtidigt som DPReview, som häromdagen bara försvann från nätet.

Hur kommer det sig då egentligen att två ”genombra” fotowebbplatser tvingas slå igen? I synnerhet nu när sociala medier ger så fina möjligheter att publicera bilder. Förklaringen stavas marknadskrafter. Mobiltelefonernas allt bättre fotomöjligheter har fått försäljningen av digitalkameror att rasa och produktnyheterna på detta område är numera rätt få.

Publicerat 2023-05-09