Platt-teven är helt föråldrad

5 sep

Nästa teveapparat som du köper kommer inte att vara platt. Av första dagens intryck från den jättelika IFA-mässan i Berlin kommer den att ha en skärm som är välvd, vilket sägs hjälpa ögat att bättre uppfatta bilden.

Din nya teve kommer med all sannolikhet också att vara större än den du har idag. Företagen i branschen vet mycket väl att ingen byter ut en 40-tummare mot en ny i samma storlek, utan istället blickar mot större. På mässgolvet finns det gott om 65- och 77-tummare.

Det finns även anledning att lägga förkortningen 4K på minnet. 4K, eller Ultra-HD, innebär mer högupplösta och skarpare skärmar än dagens 1920 x 1080 bildpunkter. Med 3840 x 160 pixlar blir bildkvaliteten utan tvekan mer fotolik.

LG, som säjer var femte teve i Sverige, visar dessutom en skärm som var god för 8K. Man kan ju onekligen undra varför eftersom det ännu inte finns särskilt många filmer och program som gör all denna teknik, eller ens 4K, full rättvisa. Fast det kommer nog!