Håll på din integritet

5 aug

Tvivlar inte på att det finns ett gott uppsåt, men för min smak samlar Windows 10 in väl mycket information om mig som användare. Visst kan arbetet vid datorn underlättas av att appar får automatisk och full tillgång till min kalender, datorns webcam och så vidare.

Det kan såklart vara bekvämt att slippa att manuellt ange sin geografiska position och jag tvivlar inte på att utvecklarna kan ha nytta av att operativsystemet rapporterar in hur du använder olika program.

Fast sammantaget är magkänslan fel. Med förvalda sekretessinställningar har Microsoft, kort och gott, blivit alltför närgånget.

Jag råder dig som nyligen installerat Windows 10, eller funderar på att göra det, att noga gå igenom de många inställningarna under fliken Säkerhet. Steven J. Vaughan Nichols bjuder här på en bra introduktion kring vad du bör fundera särskilt över.